Epidemija izazvana koronavirusom zaustavila je sredinom ožujka i testiranja budućih prvašića, no iz Ministarstva obrazovanja poručuju svim školama da se proces upisa može nastaviti jer je epidemiološka situacija trenutačno dobra. Ministarstvo je svim školama izdalo naputak da obavijeste i roditelje i učenike od  prvog do četvrtog razreda osnovne škole da u škole s novim tjednom trebaju ići.

Upute HZJZ-a kažu da je škola sigurna za zaposlenike i učenike uz pridržavanje navedenih mjera pa učenici razredne nastave trebaju ići u školu. Roditelji čija djeca neće ići u školu, kao i inače, trebaju opravdati izostanak s nastave, objašnjeno iz ministarstva.

Razlozi za nedolazak u školu mogu biti objektivni kao što su: bolest, izmještenost zbog potresa, osnivač ne može brzo osigurati primjeren prijevoz, lokalno žarište itd. Također, mogu biti i subjektivne okolnosti poput teško bolesne osobe u kućanstvu i roditelj se boji poslati dijete u školu iako u redovitoj situaciji to ne bi bila opravdana isprika.

Učenici koji će ostati kod kuće imat će priliku još neko vrijeme, dok se ne obradi obvezno gradivo, sudjelovati u mješovitoj nastavi uz pomoć Škole na trećem, ali se prema novim uputama mogu i naknadno uključiti u razredni odjel.

Divjak: Predviđeno je da se škole otvore za sve učenike

Novinari su ministricu Blaženku Divjak nakon sjednice Vlade pitali moraju li se učenici u ponedjeljak vratiti u školu ili ne, to jest postoji li obveza roditelja da ih šalju u školu.

– HZJZ je izdao uvjete koji kažu da su škole jednako sigurne kao i roditeljski domovi ako govorimo o djeci i u tom smislu je predviđeno da se škole otvore za sve učenike. Znači, to je velika razlika u odnosu na prije dva tjedna. Učenici bi trebali biti u školama, škole trebaju osigurati uvjete za prihvat svih učenika, rekla je ministrica.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime