Ogulin.eu Dan kada su tisuće cvijeće bacale na tenkove "Titove divizije" koji kreću na Vukovar

Na današnji dan, 19. rujna 1991. dogodilo se poznato “bacanje cveća pred tenkove” u Beogradu. Bilo je to prilikom kretanja Prve gardijske oklopne divizije JNA (poznatije kao elitna Titova divizija) prema hrvatskom gradu heroju Vukovaru od koje su napravili “europsku Hirošimu”.

U glavnom gradu Srbije, Beogradu, građani su na današnji dan, 19. rujna 1991. bacali cvijeće na tenkove koji su krenuli prema hrvatskom gradu heroju Vukovaru.

Tisuće su Beograđana oduševljeno izašle na ulice pozdraviti tenkove koji su išli na Hrvatsku. Beograđani su u euforiji izašli tog dana kako bi ispratili svoje “junake koji su išli osloboditi Vukovar”. Razdragani građani su im mahali, podizali tri prsta i bacali cvijeće.

Bilo je to prilikom kretanja Prve gardijske oklopne divizije JNA (poznatije kao elitna Titova divizija). Tako se stvarala ratna atmosfera i podloga za agresiju na Hrvatsku i druge u cilju ostvarenja općeprihvaćene ideje “Velike Srbije”.

Branitelji Vukovara, uspjeli su razbiti jednu od najelitnijih oklopnih postrojbi Europe u to vrijeme no 0Vukovar je razrušen, Hrvati pobijeni ili raseljeni, a slika o cvijeću i oduševljenju Beograđana ostala je u kolektivnoj memoriji hrvatskog naroda.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime