Proslava Rokove na Liščevki kod istoimene kapelice posvećene sv. Roku koju je 1996. godine blagoslovio tadašnji umirovljeni riječki nadbiskup Josip Pavlišić održana je u nedjelju 18. kolovoza.

Rokova na Liščevki održava se prve nedjelje nakon Velike Gospe, a osim misnog slavlja kojim počinje proslava Rokove, Lišćevka je mjesto cjelodnevnog obiteljskog druženja brojnih žitelja Zagorja, Ribarića i Desmerica koji pripadaju župi sv. Jurja, kao i brojnih hodočasnika i gostiju iz ogulinskog kraja. Ovogodišnje misno slavlje bilo je posebno u znaku oproštaja od župnika Zagorja dr. Željka Blagusa koji je upravljao župom Zagorje i Modruš 13 godina, a posljednje dvije godine je i ogulinski dekan. Koncelebrirao je domaći sin i župnik Oštarija i Cerovnik te čuvar svetišta Gospe od Čudesa pop Antun Luketić, a misu je animirao župni zbor iz Zagorja pod vodstvom Bernarde Puškarić i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića. Na misi kod kapelice Sv. Roka okupilo se više stotina župljana i hodočasnika iz župa Ogulinskog dekanata.

Dr. Blagus je u propovijedi podsjetio da je sv. Rok svetac pobočnik i zagovornik vrlo popularan u vjerničkom puku. Premda u 21. stoljeću više nema bolesti poput kuge, javljaju se „nove kuge“ zbog kojih se možemo preporučiti zagovoru sv. Roka, rekao je. Dr. Blagus se osvrnuo na 13 godina pastoralnog djelovanja u župi Zagorje, parafrazirajući popularnu pjevačicu Gabi Novak i njenu skladbu „Pamtim samo sretne dane“. Analizirajući tri područja pastoralnog djelovanja, istaknuo je činjenicu da su svi rođeni u župi svih ovih godina bili kršteni i primili su sakramente euharistije i potvrde. U proročkom području naviještanja i propovijedanja nije bilo prigovora, a svi mladi su pohađali župnu katehezu i školski vjeronauk. I u području upravljačke službe uime biskupa marno se odnosilo prema svih crkvenim objektima. Župnik nije sve u župi i ništa ne može bez suradnika laika, a uvijek je bilo ljudi dobre volje, zaključio je dr. Blagus koji na koncu mise dobio poklone od župljana.

Nakon sv. mise održano je i tradicionalno natjecanje u starim sportovima. Pohvale organizatorima, KUD-u Sv. Juraj, DVD-u Zagorje Ogulinsko i MO Zagorje Ogulinsko, Ribarići i Desmerice.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime