Umirovljeni profesor na Teologiji u Rijeci dr. Milan Šimunović predvodio je trodnevnu duhovnu pripravu u Crkvi sv. Križa u Ogulinu te je 13. rujna uoči Križeva govorio roditeljima učenika 4. 5. i 6. razreda kao i srednjoškolcima o potrebi nove evangelizacije te stvaranja novog lica župne zajednice.

Suslavili su domaći župnik vlč. Josip Štefančić, vlč. Josip Tomljanović i bogoslov Krunoslav Brajdić, a liturgijskom glazbom misu je animirao veliki župni zbor uz vodstvo i orguljsku pratnju s. Pankracije Žižić.

“Na temelju osobnog iskustva od Ogulina, pa preko Rijeke do samog Vatikana mogu kazati da dosadašnji način pastoralnog djelovanja u župama više ne može opstati. Još nas je Ivan Pavao II. pozvao na potrebu nove evangelizacije. Kod kršćana ona pruža veliki otpor, no od Crkve i svih nas se traži pastoralno obraćenje i izražavanje bitnih istina, tko smo, što smo, što nam je poslanje.”

Crkva više nije kao prije samo klerikalna zajednica već ima zadatak da svi mi postanemo navjestitelji radosne vijesti i stvaranja novog lica župne zajednice.

“No, kako naviještati radosnu vijest ako su među nama česte spletke, ogovaranja, zavist i mržnja. Treba shvatiti da smo mi posebna institucija u stvaranju novog lica župne zajednice. Za to nam je bitan dokument HBK ‘Da vaša radost bude potpuna’ koji treba pomno proučiti da opet postanemo kvasac. Mi često vidimo trn u oku bližnjega, a ne vidimo trupac u svom oku. Nekada je u ovoj župi bilo 600 mladih na liturgijama i sakramentima, a danas ih ima samo 150. U župama nam često niču frakcije, umjesto da postanu mjesta istinskog bratstva i sestrinstva. Zašto sve violine ne sviraju skladno?”, zapitao se dr. Šimunović te poručio da svoje darove trebamo dati u službu zajednice jer samo tako možemo krenuti Kristovim putem u novom žaru.

Ika og dr. simunovic

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime