Plenković: Prihvaćamo zahtjeve inicijative “67 je previše”

36

Uvodno se ministrima na sjednici Vlade obratio premijer Andrej Plenković i iznenadio objavom da će Vlada prihvatiti sve zahtjeve Inicijative 67 je previše.

– Smatramo da je mirovinska reforma jedna od važnih strukturnih reformi i njome je mirovinski sustav cjelovito unaprijeđen. Pozdravili su je i analitičari agencija za kreditni rejting. Mirovine su se povećale, ispravljene su nejednakosti, a vodili smo računa i da nijedna skupina osiguranika ne bude oštećena, kazao je Plenković te izvijestio kako će Vlada prihvatiti sve zahtjeve Inicijative 67 je previše.

– Tijekom proljeća bili smo bili suočeni s aktivnostima građanske inicijtive ’67 je previše’ i nakon što su potpisi prikupljeni ustanovili smo da je potpise dalo više od 700 tisuća građana. Analizirali smo ovu situaciju i donijeli sljedeću odluku – čuli smo poruku hrvatskih građana i kao Vlada donijeli smo odluku da ćemo u cjelosti preuzeti zahtjeve referendumske inicijative i promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju. Očekujem prijedlog od ministra rada i mali i drugih miistarstava tako da u što ranijem roku predložimo izmjene odgovarajućih zakona i potom ovu inicijativu predložimo Saboru na usvajanje, objavio je Plenković.

Kazao je, između ostalog – kako je jučerašnje aktualno prijepodne i početak sjednice Sabora dobro prošao. Bilo je to ozračje sadržajnog dijaloga i prilika da ministri istaknu konkretna postignuća koja su ostvarena u mandatu ove Vlade. Vezano za privođenje novinara Gordana Duhačeka kazao je kako očekuje cjelovito izvješće ministra Božinovića i Bošnjakovića. Ponovio je kako su “sloboda medija i govora temelj demokratskog društva, pa tako i Hrvatske”. “Moramo s posebnim obzirom pristupati novinarima i slobodi medija uopće”, naglasio je.

U ime Vlade četitao je Dan HRM-a. Osvrnuo se i na susret s predsjedikom DS Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim i predsjednicom HNV-a u Vojvodini Jasnom Vojnić i u tom smislu istaknuo kako je bitno imati otvorenu komunikaciju i pružiti podršku Hrvatima u Vojvodini koji “moraju znati da Hrvatska država stoji iza Hrvata u Srbiji”. Spomenuo je i usuglašavanje novog Granskog kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu te nastavak razgovora sa sindikatima u obrazovanju.

(HRT)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime