Misa u spomen na više od tisuću ubijenih Hrvata na prostoru šume Međuvođe kod Gornjih Dubrava u Ogulinu, održana je 21. rujna u župi sv. Antuna Padovanskog općine Generalski Stol. Misu je predvodio umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović u koncelebraciji domaćeg župnika Ivice Tolle, uz asistenciju bogoslova Karla Špoljarića, a u nazočnosti pedesetak članova Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran iz Duge Rese, udruge Kovan i UHBDDR iz Generalskog Stola te rodbine žrtava. Misi su također nazočili načelnik općine Generalski Stol Alen Halar, predsjednik Hrvatskog domobrana Duge Rese Miljenko Vidović te glavni organizator, predsjednik udruge Kovan dr. Ante Jozo Ramić. 

Biskup Bogović se u propovijedi zapitao zašto se o ovim zločinima nije više govorilo, stavivši to u kontekst problematike svijeta s problematikom smeća. “Ljude su tretirali kao smeće, bacajući ih u razne jame i ponore, ubivši ih bez suđenja, potajice bez svjedoka. Svi oni koji se nisu slagali s tadašnjom ideologijom bili su ubijani.”Odakle je to došlo, zapitao se biskup i istaknuo Francusku revoluciju koja je početak totalitarnih ideologija koje su kasnije slijedile poput fašizma i komunizma.

“Mi smo gospodari, nema autoriteta iznad nas, a ako si protiv nas nisi vrijedna da živiš”, zaključio je biskup. “Izvor svega je u bezboštvu koje je od ljudi stvorilo smeće. Mi danas trebamo spašavati čovjeka, jer smeće nije niti mrtav ustaša, partizan niti četnik. I Prijam je molio Ahila da mu da tijelo ubijenog sina Hektora da ga dostojno sahrani.”

I mi se trebamo boriti za ljudsko dostojanstvo i dostojan grob svakome, jer su svi stvoreni na sliku Božju. Crkva treba spašavati čovjeka i njegovo dostojanstvo, jer je svaki čovjek slika Božja.”

“Upravo smo zato pokrenuli projekt Svehrvatskog groba na Udbini i Krbavskom polju gdje bi se dostojno pokopali oni čija su tijela razasuta po brojnim grobištima. Čovjeka uvijek treba spašavati”, zaključio je biskup Bogović svoju propovijed.Nakon mise za žrtve Međuvođa, biskup Bogović nazočio je komemoraciji brojnim žrtvama u šumi Međuvođe kod Grubine jame u koju su tijekom svibnja i lipnja 1945. godine mnogi bili dovedeni iz logora na Dubovcu i karlovačkog zatvora fantomskim vlakom i pobijeni.

Nakon odavanja počasti u Skradniku kod kapele Sv. Marka Križevčanina, i na groblju Tounj kod spomenika žrtvama Domovinskog rata, više od 50 sudionika komemoracije su se uputili u zlokobnu šumu Međuvođe i Grubinu jamu gdje su bili mučki ubijeni mnogi nedužni, što se čulo iz brojnih izrečenih svjedočanstava još rijetkih preživjelih.

Glavni organizator okupljanja svih prethodnih 27 godina je predsjednik udruge Kovan Ante Jozo Ramić koji je istaknuo: “Moćnici bi htjeli da ovdje puška ima zadnju riječ, no mi posljednjih 27 godina pokazujemo ljudskost“. Potresni govor održao je predsjednik Hrvatskog domobrana iz Duge Rese Miljenko Vdović koji je podsjetio na više dana tijekom svibnja i lipnja 1945. kada se stočnim vagonima šest noći na ovo područje prevozilo ljude koji su bili ubijani i skončali u brojnim neistraženim grobištima između vodotoka Sušice i Globornice. Direktor Uprave Hrvatskih šuma Ogulin Dragan Rudančić obećao je stalnu podršku dosadašnjih aktivnostima na obilježavanju grobišta, istaknuvši da je istina jedini način borbe protiv zločina. Saborski zastupnik Tomislav Lipoščak poručio je da se budućnosti treba okrenuti čista obraza s istinama o događajima nakon Drugog svjetskog i Domovinskog rata. Uključimo u ova obilježavanja učenike osnovnih i srednjih škola, potaknuo je.

Biskup Bogović je na koncu istaknuo potrebu čitanja naroda. Podsjetio je na svoj apel odaslan na proslavi Dana hrvatskih mučenika na Udbini o potrebi podizanja svehrvatskog groba na Krbavskom polju, pri čemu vlast treba jače podmetnuti leđa. Ovdje su se događale užasne stvari kada su žive ljude bacali u jame. Bilo je tada sigurno vapaja Bogu. Svi su oni jedna od rana na tijelu naše domovine Hrvatske koji su svoje rane podnijeli za nas druge, baš kao i Isus na križu, zaključio je biskup Bogović te predvodio molitvu odrješenja za sve stradale.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime