Europska noć istraživača 2019.

61

U petak, 27.9.2019. sedmero je učenika OŠ Ivane Brlić Mažuranić Ogulin u pratnji nastavnica Suzane Ninković i Anite Belančić posjetilo Europsku noć istraživača 2019. u Zagrebu.
Europska noć istraživača u Republici Hrvatskoj se provodi drugi put u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i sedamnaest eminentnih institucija iz akademskog, znanstvenog, javnog i privatnog područja djelovanja.
Na frekventna mjesta Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba okupila je hrvatske istraživače znanstvenike koji su interaktivnim sadržajem djeci i odraslima približili znanost i svoj rad.
Ove su godine i naši učenici imali priliku pogledati i poslušati zanimljive prezentacije, rješavati kvizove i razne zagonetke te provjeriti škaklja li hodanje kukaca po rukama…
Na štandu Fakulteta elektrotehnike i računarstva imali su priliku lansirati vlastitu raketu i vidjeti najveću elektroničku Teslinu zavojnicu u Hrvatskoj (napon od čak 2 milijuna volti), od predstavnika Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije naučili su puno o kemijskim elementima i radioaktivnosti te osvojili nagradne majice, a na štandu Filozofskog fakulteta tri su se naša učenika šestih razreda odvažila na timski kviz iz područja jezika i književnosti protiv ekipe većinom sastavljene od srednjoškolaca i –pobijedili!!
Državni zavod za intelektualno vlasništvo pokazao nam je tko su hrvatski izumitelji, a Institut Ruđer Bošković kako se izolira DNA iz jagode. Na štandu Hrvatskog katoličkog sveučilišta Odjela za sestrinstvo, posjetitelji su pomoću 3D naočala mogli nakratko osjetiti akutno opito stanje (dan/noć), a naše učenice osmih razreda okušale su se u kardiopulmonalnoj reanimaciji pomoću 3D naočala. U ovoj aktivnosti jedna je ogulinska učenica ostvarila najbolji rezultat od svih sudionika ove aktivnosti.
Znanstvenici s Instituta za fiziku pružili su nam priliku svirati na laserskoj harfi, virtualnoj harfi koja umjesto žica ima laserske zrake u boji, a radi po principu prijenosa informacije putem svjetlosti te nas zatim počastili s nitrosladoledom, spravljenim pomoću tekućeg dušika.
Na štandu Agronomskog fakulteta paličnjacima smo dozvolili šetati po našim rukama, naučili da pčele plesom prenose poruke i pogledali kako se kukce lansira u svemir.
I na kraju, poznati hrvatski chef i televizijska zvijezda Ivan Pažanin fino je pripremio nekoliko jela s kukcima koje su najhrabriji iz ogulinske ekipe i probali.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime