Čišćenje ponora – Sizifov posao?

139

Nakon što su su speleolozi izvršili pregled Đulinog ponora, kako bi prije razdoblja kiša i snijega provjerili u kakvom je stanju, naišli su, kako se i moglo očekivati, na nove naplavine drvenog otpada i drugog smeća. Nakon što je ponor djelomice očišćen, nove poplave ponovno su nataložile na ulazu u ponor veće količine raznog otpada, smanjujući na taj način njegovu i onako slabu protočnost.
Na samom sifonu ponovno sakupilo dosta drvenog otpada, grana i debala, te se ponovno formirao čep prema odlaznom sifonu i na samom sifonu. S obzirom da, prema pretpostavkama stručnjaka, većina vode koja ulazi u ponor ide upravo kroz taj sifon, realno je za očekivati da će se prilikom idućih većih hidrološkog ekstrema rijeka Dobra ponovno izlijevati iz korita. Što će reći. Ponovno nas čekaju strahovi, neizvjesnosti, besane noći u očekivanju da vam Dobra dođe u “kućni posjet”. Radnici Aquaterma, ponovno su danas počeli s čišćenjem ponora, i ako će već prva poplava, novim nanosima raznog otpada, njihov posao pretvoriti zapravo u pravi “Sizifov posao”. Mi čistimo, Dobra uporno zagađuje i tako se vrtimo u začaranom krugu. I tako će biti dok se izgradnjom retencije ne riješi problem poplava u Ogulinu. A taj posao baš i ne ide po planu. O tim problemima, u nekom drugom postu.

Radi povećanja protočnosti ponora u sklopu zaštite Ogulina od poplava predviđena je izrada zaštitnih rešetki. One bi se postavile na ulaze u odlazne sifone te bi se tako onemogućilo nanošenje otpadnog drvenog i ostalog materijala dublje u spiljski sustav.

Sve navedene radove provode Hrvatske vode u sklopu projekta zaštite Ogulina od poplava.

Piše: Nebojša Magdić

(Svi stavovi koji su izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora kolumne i komentara.)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime