Crveno ili bijelo polje?

64

Bijelo ili crveno polje? Ej, pitanje je to od životne važnosti u Lijepoj našoj. To što živimo na rubu siromaštva, to što jadnici kopaju po kontejnerima, to što nam najmlađi stručni kadrovi brišu put Irske, Švedske, Njemačke i što su se poput rakove djece raspršili Europom, ostavljajući možda i zauvijek Hrvatsku, nama je tako malo važno. Polje ljudi – crveno ili bijelo, nama je najvažnije. Zapravo, važno nam je kao uzrok podjela, jer koji bi se krasni k…c slagali i živjeli u toleranciji i ljubavi, kada se možemo tako lijepo žestoko svađati, dijeliti, mrziti, oko boje prvog polja na grbu. Ljevičari, u koje mahom ubrajaju one koji su protiv prvog bijelog polja, u ovom besmislenom sukobu su malo aktivniji. Tako je nedavno policija upala u prostorije stranke Neovisni za Hrvatsku, temeljem anonimne dojave zbog istaknute zastave s grbom s prvim bijelim poljem. Pa smo se opet zakrvili a javnost je ponovno zaokupila dilema, je li taj grb hrvatski povijesni grb, kako što to tvrde Neovisni, ili je pak riječ o evokaciji, prizivanju NDH? Stručnjaci koji se time bave su složni. Obije varijante su povijesne. Nekada su te varijante, te razlike u položaju polja, bile potpuno nevažne. A sada su odjednom postale životno važne. U svemu je tragično, što, kao rezultat naših podjela za jedne je grb s prvim bijeli poljem ustaški a ne hrvatski povijesni grb. Na krovu crkve sv. Marka u Zagrebu, koja je građena u 14. stoljeću, samo da spomenem taj primjer, hrvatski je grb s prvim bijelim poljem. Da li je povijesni, ili ustaški. Pa mi je sada, kad malo progruntam, i sv. Marko, malo sumljiv. Je li bio vizionar ili ustaška avangarda. Predlažem da pogledate nekoliko sličica grbova iz prošlih vremena. Nećete biti pametniji ali da će te se i dalje blesavo držati svojih stavova, to sam siguran.

Na slikama – krov crkve sv. Marka u Zagrebu, pokal Hrvatskog nogometnog saveza za kup, zastava Hrvatskog sokola – Budva iz 1914. godine i slika iz 1945 – partizani ulaze u Karlovac. Svi su mi sumljivi s tim svojim početnim bijelim poljem !!!!!!!! A vama…

Tekst i fotografije: Nebojša Magdić

(Svi stavovi koji su izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora kolumne i komentara.)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime