Grabar-Kitarović: Kazne za silovanja još uvijek niske

53

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ocijenila je da su kazne za zlodjela poput grupnog silovanja maloljetnice u Zadru još uvijek prilično niske.

– Moramo se zamisliti nad kažnjavanjem, upravo kad je riječ o krvnom deliktu, da to bude u malo većem srazmjeru sa divljaštvom koje je počinjeno u takvom krivičnom djelu, poručila je predsjednica koja je sudjelovala na otvaranju nautičkog sajma u Biogradu. Dodala je kako ne može ulaziti u detalje slučaja jer nema više informacija.

– Međutim, jesam zgrožena takvim jednim činom, i u takvoj poziciji svatko se postavlja u poziciju majke, kako bismo reagirali da se to dogodi našem djetetu, naglasila je. Rekla je da kao predsjednica ne može izravno utjecati na pravosuđe, ali to mogu učiniti građani kji “uvijek mogu razviti priču”.

Predsjednica pojasnila svoju izjavu u Vukovaru

Predsjednica je prethodno u Vukovaru izjavila, kritizirajući sporost u procesuiranja ratnih zločina da bi pravosuđe prije svega trebalo slušati narod. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nije se složio s tom njenom izjavom te je poručio da pravosuđe mora suditi u okviru Ustava, zakona i drugih propisa.

– Mislim pod time da članak jedan Ustava kaže da u Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, a drugo da je zakonski regulirano da bilo tko iz naroda može podnijeti prijavu, i da je Državno odvjetništvo dužno postupati i voditi postupak sukladno prijavi, rekla je Grabar Kitarović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime