babina gora 1


–Vrti se priča, konačno se na terenu nešto vidi. Zahvaljujem se Vodovodu i kanalizaciji, HEP-u; nema pristupa Centru za gospodarenje otpadom bez riješene pristupne prometnice, bez vode, bez riješene odvodnje. Čitava infrastruktura se dovlači, imovinsko pravni odnosi su već odavno riješeni i sada smo u onoj fazi u kojoj bi u ovoj godini, mogli „prelomiti“ i izvođača. U tom slučaju smo stvarno „na konju“ i sve ide baš onako kako treba. Veseli me to što su već dva Centra za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj gotova, a ovaj naš bi mogao biti treći ili četvrti; time pokazujemo da je i naša svijest za gospodarenje otpadom na visokoj razini. Kada se osvrnem sve ove godine unazad kao da konačno vrijeme teče da je sekunda – sekunda, dan -dan, mjesec – mjesec, a ne da nam prolaze godine kao mjeseci. Hvala svima koji sudjeluju u ovom projektu, posebno našem KODOS-u koji je pod velikim opterećenjem u zadnje vrijeme, ali to su onako slatke brige kad smo u formi, rekao je u srijedu župan Karlovačke županije Damir Jelić prilikom obilaska izgradnje pripadajuće komunalne infrastrukture za Centar za gospodarenje otpadom Babina gora.

Grad Karlovac je kao što je poznato investitor buduće prometnice koja će spajati državnu cestu i budući Centar za gospodarenje otpadom. Vrijednost investicije je 8 milijuna kuna, od kojih je 7,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz proračuna Europske unije, a 15 posto iz državnog proračuna. Ostatak od 800 tisuća kuna sufinanciraju gradovi i općine koji imaju udio u temeljnom kapitalu tvrtke KODOS.

–Prometnica će biti dužine 1.800 metara, za odvijanje dvosmjernog prometa; dijelom u širini od 6, a dijelom od 5,5 metara, bit će izgrađen nogostup, javna rasvjeta, oborinska kanalizacija i DTK kanalizacija. Do sada su izvedeni radovi na javnoj rasvjeti, pri završetku su oni na DTK kanalizaciji i oborinskoj, trenutno se postavljaju tamponi i posteljica te rubnjaci i očekujemo da će do kraja ove godine radovi biti završeni, izjavila je gradska pročelnica Ana Hranilović Trubić.

Značajnu investiciju u cjelokupnom projektu ima i Vodovod i kanalizacija. Ova tvrtka je investitor vodoopskrbnog cjevovoda koji dolazi do samog CGO-a, dugog 1,9 kilometara.

–No, ova izgradnja je sagledana sa šireg područja vodoopskrbnog sustava grada Karlovca jer ovi radovi su započeli što se tiče ViK-a 2013. godine izgradnjom vodoopskrbnog cjevovoda Tušilović -Okić i nakon toga visoke zone Okić, a iznos investicije bio je 2 milijuna kuna. Počeo je 2013. godine, a nastavljen 2015. godine. Ove godine u srpnju smo uveli izvođače u posao na ovoj investiciji vrijednoj 1,3 milijuna kuna bez PDV-a. Izvođač je tvrtka Niskogradnja, radovi izuzetno dobro napreduju i vjerujemo da ćemo do kraja studenog ili početka prosinca završiti radove. Prilikom ove izgradnje priključit ćemo i oko 10-tak domaćinstava na ovaj vodoopskrbni cjevovod, kazao je direktor Vodovoda i kanalizacije Nikola Rogoz.

Direktorica KODOS-a Marija Tufeković podsjetila je da je početkom ove godine dovršena sva potrebna projektno tehnička dokumentacija te je projekt uspješno prijavljen na EU sufinanciranje. Vrijednost projekta je inače 290 milijuna kuna, od toga je 90 posto financirano EU sredstvima i novcem Fonda za zaštitu okoliša, dok će ostatak od 10 posto financirati suvlasnici.

–U tijeku su postupci javne nabave koji su planirani za ovu godinu, a najznačajniji je onaj za projektiranje i izvođenje radova. Otvaranje ponuda očekujemo 22. studenog, sam postupak javne nabave teče uredno i očekujemo da ćemo do kraja godine imati izabranog izvođača radova. Nakon toga kreće projektiranje i gradnja Centra, tako da negdje sredinom 2023 očekujemo da će Centar za gospodarenje otpadom Babina gora biti u punom radu, istaknula je Tufeković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime