Ukupno porezno rasterećenje u ovom mandatu Vlade RH 9 milijardi kuna, minimalna plaća porasla za 100 eura

144

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je na početku današnje Vladine sjednice da je Vladina politika u području javnih financija osigurala povećanje prihoda građana i njihova standarda, te poboljšala poziciju Hrvatske na međunarodnim financijskim tržištima.

Rast minimalne plaće za 100 eura u mandatu ove Vlade

Posebno važna odluka na današnjoj sjednici Vlade je povećanje minimalne plaće, kazao je predsjednik Vlade.

Podsjetio je da je na početku mandata ove Vlade minimalna plaća iznosila neto 2496 kuna, a danas iznosi 3000 kuna.

“Naš je prijedlog, nakon konzultacija koje su obavljene sa socijalnim partnerima, da od 1. siječnja iduće godine minimalna plaća iznosi 3250 kuna neto”, najavio je i istaknuo da je u mandatu ove Vlade minimalna plaća rasla za 100 eura, što je bez presedana dosad u mandatu jedne Vlade.

Posebno važni dokumenti na današnjoj sjednici, kazao je premijer Plenković, su 4. paket porezne reforme.

Ukupno porezno rasterećenje 9 milijardi kuna

“Ukupno rasterećenje je 2,4 milijarde kuna, a sve skupa je to u mandatu naše Vlade je 9 milijardi kuna poreznoga rasterećenja koje je omogućilo građanima i povećanje primanja i standarda i više sredstava, veću potrošnju, pa time i rast poreznih prihoda”, istaknuo je premijer i poručio da se ovim
paketom nastavlja politika Vlade koja je pridonijela gospodarskom rastu.

Govoreći o rebalansu proračuna za 2019. godinu, koji je također danas na dnevnom redu Vlade, naglasio je da je rebalans na tragu planiranih rashoda te je to poruka pouzdanosti, predvidivosti i ozbiljnosti rada Vlade.

Dodao je da se kontinuirano smanjuje stopa nezaposlenosti te da se ide prema cilju od 6,3 posto nezaposlenosti 2022. godine.

Istaknuo je i smanjenje udjela javnog duga u BDP-u na 71,5 posto do kraja ove godine. To, kako je rekao, izrazito brzo smanjenje javnoga duga jača hrvatski financijski položaj na međunarodnim financijskim tržištima i utječe na poboljšanje kreditnog rejtinga.

“Ovo je četvrti proračun naše Vlade i mislim da smo i svojim sugrađanima i uopće slici zemlje na ekonomskom planu osigurali jedan vrlo pozitivan, predvidiv, kontinuitet dobrih, razboritih i racionalnih odluka”, poručio je premijer Plenković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime