Ogulin.eu Znate li kako nastaju lampioni?

Što je za trgovce Božić, to je za cvjećare i svjećare – blagdan Svih Svetih. Posla preko glave.

Među najstarijim karlovačkim obrtima za proizvodnju svijeća i licitarskih proizvoda jest onaj obitelji Prstec u karlovačkoj četvrti Borlin. Postoje već punih pola stoljeća, a vlasnica, koja je obrt preuzela od oca, ove je godine dobila i plaketu Zlatne ruke Hrvatske obrtničke komore.

Iz njihovog malog pogona na dan u prodaju odlazi 2 tisuće komada lampiona. Najpopularnije su bijela i crvena boja, ali gleda se i cijena.

– Neka srednja veličina, to su zapravo lampioni od kojih 10 kuna, gdje je gorenje od dva do dva i pol dana, objašnjava Petra Gorišek, kći vlasnice obrta.

Unazad 50-ak godina lampioni su na grobljima zamijenili voštanice. Iako ljepše, one se danas koriste uglavnom samo u crkvama. Lampioni se pune vrućim, tekućim, ali i smljevenim, krutim parafinom.

– Svijeće od voska su vam puno dugotrajnije, ljepše miriše kada gore, rađene su od prirodnog voska, stavlja se tek nešto malo parafina samo da poboljša gorenje, kaže Petra.

Renata izrađuje i licitarska srca te proizvodi gvirc. Tako, uz proizvodnju svijeća zadovoljava kriterije za tradicijski licitarski obrt. Ove je godine dobila i priznanje Hrvatske obrtničke komore.
– To je vrh, to svaki obrtnik priželjkuje, nema veće nagrade nego dobiti od Hrvatske obrtničke komore zlatne ruke za taj svoj posao, ističe Renata Gorišek Prstec, vlasnica obrta.

Svakodnevno, nagradu dobiva i od svojih stalnih mušterija. Renata prodaje na tri lokacije, od kojih je jedna u – dvorištu obiteljske kuće.

Na tisuće komada lampiona i svijeća ovih će dana otići iz malog, obiteljskog pogona Prstec. I svojom svjetlošću uljepšati grobove onih koji više nisu s nama.

Videoprilog možete pogledati ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime