Odlazak legende – Vladimir Prpić Prpa

194

Vladimir Prpić Prpa, jedna od legendi Velebita, čiji su dom u Baškim Oštarijima pohodili mnogobrojni planinari i ostali hodočasnici opjevanim Velebitom, u petak je, na blagdan Svih Svetih, nađen mrtav u šumi. Dobrog duha Velebita našli su pripadnici HGSS-a tijekom potrage.

Čovjek koji je Velebit “znao u dušu”, djeluje da je umro onako kako je i govorio: “Kad osjetim da je kraj, otići ću u šumu i umrijeti.”

Pomagao je mnogima svojim djelima, prenošenjem znanja, a i knjigom i poskocima, njegovim gotovo pa kućnim ljubimcima, koji su ga ugrizli desetak puta.

U njoj je napisao, između ostaloga: “… dugo sam živio u gradu u kojem osim betonskog sivila ničeg nije bilo. Duša prirodnjaka nije mi dala mira i sve sam češće razmišljao o zelenoj dolini moga sela, o nečem izgubljenom u suhom lišću bukove šume. Vratio sam se na one iste šarene livade i škrapare da se pomirim i da se ispričam onim nedužnim i meni dragim stvorenjima. Vratio sam se da se poklonim i poskoku i vuku i svakoj biljčici, i da skinem sa sebe bar dio krivice koju sam u neznanju učinio prema njima. Taj čudesan svijet zmija postao je i dio mog svijeta…”

Njegov dom u Baškim Oštarijama bio je otvoren za svakoga, od kojih su se mnogi – baš zbog njega i njegove dobrote – učlanjivali u Hrvatsko planinarsko društvo “Prpa”.

Živeći na Velebitu i ljeti i zimi, često naizgled kao pustinjak, nekima je djelovalo da prkosi majci prirodi, a zapravo je s njom surađivao – čini se – na obostrano zadovoljstvo.

Njegov dobri duh Velebita živjet će u mislima mnogih planinara. I ne samo njih…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime