mup3

I jučer je nastavljen crni niz stravičnih prometnih nesreća koje su se posljednjih dana dogodile na našim cestama, a u kojima je poginulo čak 11 osoba. Kod Sinja je jučer poginuo 19-godišnjak zbog neprilagođene brzine i gubitka kontrole nad vozilom.

U crno su zavijeni i Runovići kod Imotskog. Od posljedica nesreće koja se dogodila u noći sa srijede na četvrtak, preminuo je i drugi maloljetnik. Mala općina u Dalmatinskoj zagori proglasila je trodnevnu žalost.

Crne dane na prometnicama uzrokovali su brzina i vremenski uvjeti, ali i izrazito stara vozila. No na nešto se ipak može utjecati. U većini nesreća stradale su mlade, za upravljačem neiskusne osobe. Postavlja pitanje jesu li mladi vozači nakon položenog ispita zaista spremni za cestu. Obuka traje otprilike 3-4 mjeseca u kojima je 30 sati nastave o propisima te minimalno 35 sati vožnje. A prolaznost vožnje samo je 50 do 60%.

Autoškola je, tvrde stručnjaci, prvi korak u stvaranju odgovornog vozača. Najveću ulogu ima okolina, odnosno roditelji i odgojne ustanove. Kada se dogodi nesreća, često je prekasno, zato za upravljačem na umu treba imati da je uvijek bolje stići polako nego nikako.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime