¨hubert

Danas obilježavamo Dan Sv. Huberta, zaštitnika lovaca. Osim što je svetac, on je i zaštitnik lovaca, šumara, kinologa i optičara, a spominje se često i kao iscjelitelj bjesnoće.

Lovci poštuju sv. Huberta i cijene ga jer je pomagao uspješnom završetku lova, do banketa kojim se lov završavao, a divljač slavila i blagovala. Crkva ne samo da je prihvatila ovu tradiciju, nego ju je i podupirala. Hubertova se svetost nije mjerila brojem jelena koje je ulovio kao mladi lovac, već strogim isposničkim životom i evangelizacijom.

Crkva je u sv. Hubertu idealizirala sveca koji štiti i čuva divljač i koji određuje čvrsta pravila i običaje lovaca.

U čast i spomen na sv. Huberta Englezi su skrojili lovački kaput hubertus, koji je našao mjesto i među lovcima u drugim europskim zemljama pa tako i u Hrvatskoj. Po sv. Hubertu nazvan je belgijski lovački pas, gonič i odličan krvosljednik (pas Sv. Huberta).

Legenda o sv.Hubertu se prenosi :

  • Hubert kao nestašni mladić i strastveni lovac ni za najveće blagdane ne bi propustio lov loviti. Loveći tako i na Veliki petak, naiđe na vitorogog jelena, a u sam čas kada ga je htio strelicom usmrtiti, ugleda mu usred zlatnog rogovlja svjetao križ. Od tada mijenja svoj način dotadašnjeg života. Odrekavši se svih počasti, odlazi u samoću i stane živjeti sveto i pokajnički“.

I ove će godine 3. studenog hrvatski lovci obilježiti Dan sv. Huberta. Svetim misama i misnim slavljima te lovačkim druženjima, u čast njihovog zaštitnika.

U Hrvatskoj se današnji dan slavi kao spomendan od 1990. godine, a u Ogulinu od 1991. godine. I danas će ogulinski lovci okupiti i svečanom procesijom i misom u Župnoj crkvi Sv. Križa u 18.00 sati obilježiti svoj dan.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime