Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalni centar SZO za influencu najavili su početak cijepljenja protiv gripe u cijeloj Hrvatskoj.

Cijepljenje protiv gripe počinje sutra 6. 11. u zavodima za javno zdravstvo i ordinacijama primarne medicine. Nabavljeno je 360 tisuća doza cjepiva.

Gripa je zarazna bolest koja se širi uglavnom kašljem, kihanjem i bliskim kontaktom. Vrlo se lako prenosi, čak i putem osoba koje su bez simptoma gripe. Karakterizira je povišena tjelesna temperatura, groznica, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, umor i kašalj. Gripa nastupi naglo i sruši osobu u krevet, a ako netko kaže da je ‘prohodao’ gripu, onda to najvjerojatnije nije bila gripa. Simptomi gripe mogu trajati i do dva tjedna.

Najbolja preventiva su pranje ruku, a maske za lice mogu vrlo malo pridonijeti. Za pojedine skupine gripa može biti rizična bolest i preporuča se cijepljenje. Cijepljenjem se smanjuje rizik od infekcije gripom za 70-80% (nešto manje u starijih osoba). Nuspojave cijepljenja su lokalne, crvenilo i oteklina, a teže reakcije su zaista rijetke.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) cijepljenje posebno preporuča osobama s povećanim rizikom od nastanka komplikacija, osobama starijim od 65 godina, osobama svih životnih dobi s kroničnim bolestima i osobama koje su u kontaktu s rizičnim skupinama. Cijepiti se može u Zavodima za javno zdravstvo ili kod odabranog liječnika opće/obiteljske medicine.

Više podataka i tjedna izvješća o kretanju gripe za vrijeme sezone možete pratiti na stranicama  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnoga centra SZO za influencu  http://gripa.hr/.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime