Do kada buka s pilane?

225

Pojačana buka i velike količine piljevine problem su za prve susjede Bjelina u dijelovima Žegara i Proca. Naime, stroj koji usitnjava drvnu masu za proizvodnju briketa i peleta proizvodi takvu buku da je ljudima to postala stvar s kojom je teško živjeti.

O kakvoj se, zapravo, buci radi, dovoljno govori podatak da se čuje čak na suprotnom dijelu grada, u Vučićima, Gavanima i Sabljacima. Kolika je jačina buke u blizini same sječke, ne treba ni spominjati. U Bjelinu su svjesni tog problema i za ovo ljeto su planirali njegovo rješenje. Direktor Bjelina za Hrvatsku, Stjepan Vojinić, 7. svibnja mi je rekao:

„ Planiramo ići u zamjenu strojeva jer ovaj kojim sada radimo, stvara toliku buku koju ne možemo ničim riješiti. No to zahtjeva određeno vrijeme u kome bi napravili kompletnu pripremu za izmještanje starog stroja-drobilice i stavljanje novog stroja koji bi buku manjio za više od pola. Time bi došli u propisane zakonske okvire buke od nekih 45 do 50 decibela“.

No ljeto prođe, a buka se, na očaj građana, i dalje širi gradom. U čemu je problem, zašto planirani radovi kasne, pojasnio je za Ogulin u srcu Kruno Piškur, direktor Poslovne jedinice Ogulin I.

„Mi smo situacije potpuno svjesni. No, problem je u dobavljačima opreme. Oni su kasnili, točnije, još uvijek kasne i mi ono što smo vremenski planirali, nismo mogli ispoštovati. Kasnili su dva puta po dva mjeseca. Vršili smo na njih pritisak svjesni problema, ali nije išlo kako smo planirali. Ne našom krivicom. Mi smo potpisali ugovore, sva oprema je plaćena i trebala bi doći početkom idućeg mjeseca. Do kraja siječnja iduće godine ovaj će se problem riješiti. Novi stroj drobilica biti će montiran u zatvoren prostor, zarotiran za 90 stupnjeva, tako da ćemo potpuno eliminirati ovu buku sa kojom sada imamo problem. Što se tiče prašine iz silosa, to ćemo riješiti dodatnim filterima, a piljevina koja je deponirana u krugu tvornice i koju vjetar raznosi, biti će u ograđenom i natkrivenom prostoru. I tu ovisimo o dobavljačima opreme, na što mi ne možemo utjecati, ali se nadam da bi i taj problem trebao biti riješen do kraja veljače“.

Evo toliko o ovom problemu. A što se radi u Ogulinu II, u Poduzetničkoj zoni, nekom drugom prilikom. Jer i tamo, kažu mi oni koji su obično „dobro informirani“, ne ide baš kako je zacrtano. Ali to su već poznate ogulinske mudrolije. Ako ovako ogroman projekt malo kasni, nemojmo odmah paničariti. Biti će sve dobro. Budete vidjeli.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime