Kazup
Foto: ilustracija/Facebook

Krajem rujna u RH stopa registrirane nezaposlenosti je bila svega 6,7 posto. Rastao i broj zaposlenih. Registrirano je 112.376 nezaposlenih osoba, što je 13,9 posto manje od prošlogodišnjeg rujna. Najveći pad nezaposlenosti na godišnjoj razini zabilježen je u Karlovačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a gleda li se odnos ovogodišnjeg rujna i onoga prije tri godine, tada je taj pad bio najveći u Koprivničko-križevačkoj, Karlovačkoj i Međimurskoj županiji. U Karlovačkoj županiji registriran je najmanji broj nezaposlenih i zabilježen stalni rast zaposlenih unazad pet godina.

Prema današnjim podacima, 6.11., na Zavodu je 122.812 nezaposlene osobe, pa je očito kako sa završetkom sezone raste i broj prijavljenih na burzi, ali opet puno manje u odnosu na prijašnje godine. Treba uzeti u obzir da i sezona može iskriviti prave podatke po županijama tj. dati krivu sliku stanja, kao i odljev ljudi izvan zemlje i njihovo brisanje s evidencije, no, bez obzira, gleda li se godišnji tijek rasta zaposlenosti i nezaposlenosti u županijama, tada ti podaci pokazuju da je uz pad broja nezaposlenih, rastao i broj zaposlenih, iako ne istom dinamikom u svim županijama.  Zanimljivo je i da su među prvih pet, sve županije Kontinentalne Hrvatske, a u prvih deset tek je Primorsko-goranska jedina koja dolazi iz Jadranske Hrvatske. 

Karlovačka županija: Najmanji broj nezaposlenih u povijesti

Karlovačka županija je među hrvatskim županijama imala na kraju rujna najveći pad nezaposlenosti u odnosu na prošlogodišnji rujan, za 21,41 posto, dok je, gledajući tri godine unazad taj pad 51,06 posto. Uz pad nezaposlenosti, ta Županija bilježi, iako nešto sporijim tempom, i rast zaposlenosti u posljednjih pet godina.

– Kao i kod ostalih makroekonomskih pokazatelja, tržište rada je na regionalnim razinama različito, kao i brzina i trajanje oporavka nakon gospodarske krize koja je trajala u svim županijama nekoliko godina. Godina 2015. je specifična po tome što je i na nacionalnoj i na razini svih županija ostvaren oporavak tržišta rada odnosno oporavak hrvatskog gospodarstva, koji je počeo generirati nova radna mjesta, što je desetkovalo nezaposlenost. Tako smo u samo 3-4 godine prešli put od toga da je visoki broj nezaposlenih uvjerljivo “problem broj jedan” hrvatskog gospodarstva, do toga da se već mjesecima govori o nedostatku radne snage. Na kraju rujna 2019.g. na Zavodu za zapošljavanje u našoj Županiji nalazi se 2.927 nezaposlenih osoba. To je najniža brojka u modernoj hrvatskoj povijesti, odnosno broj koji je do prije samo nekoliko godina bio nezamisliv. Najvećim dijelom radi se o zapošljavanju dok je tek manji dio izašao iz evidencije nezaposlenih zbog ostalih razloga, npr. izlaska iz radne snage, nepridržavanja zakonskih odredbi. Tome je svakako doprinijela produžena turistička sezona slijedom čega su sezonci ostali raditi u turizmu do kraja rujna pa i duže. Također bilježimo nekoliko investicija u području turizma koje se odnose na izgradnju novih hotela koje su doprinijele povećanoj potražnji za radnom snagom. Tu je i realizirana investicija izgradnje kogeneracije u Žakanju koja je otvorila 20-ak novih radnih mjesta – rečeno je iz Županije.

st
Statistika HZZ – izvještaj za Karlovačku Županiju

https://statistika.hzz.hr/Statistika.aspx?tipIzvjestaja=1

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime