planinarenje
Foto: Domagoj Palčić

U današnjem svijetu navikli smo na užurbanost, rad, rad i samo rad. Ono dovodi do ukalupljivanja u rutine iz kojih teško izlazimo. Prezasićeni smo, brinemo se i konstantno nešto kalkuliramo. U takvim situacijama naše tijelo postaje iscrpljeno što često završi padom imuniteta pa se pojave bolesti i tek tada shvatimo da bismo malo trebali misliti i na sebe. Krivo! Potpuno krivo! Trebamo raditi i posvećivati se svome poslu, djeci, obitelji, ali trebamo misliti i na sebe i svoje zdravlje svaki dan. Stoga je jako važno odmoriti se, ali i baviti se fizičkom aktivnošću. Šetaj! Trči! Pleši! Ili pođi u planine! Jedna jako zanimljiva aktivnost koja opušta i dušu i tijelo jest PLANINARENJE. Nema ljepšeg spoja prirode i rekreacije od ovoga. Vaše tijelo se mijenja dok se istovremeno krećete i uživate u  blagodatima prirode diljem Lijepe naše.

Iako je jesen već zakoračila na naša vrata, nema razloga da odustanemo od boravka u prirodi! Evo nekoliko savjeta za planinare početnike koje preporučaju članovi HPD Runolist Zagreb (i to ne samo u hladnijem dijelu godine):

1. Krenite polako od manjih i lakših staza

Znamo kako je to kad nas prvi entuzijazam i adrenalin ponese pa imamo osjećaj da možemo Everest pokoriti. Kako ste na početku tako i razmišljajte kod izbora staza. Tražite opis kod onih gdje vam je poznat teren. Staze koje vremenski kraće traju da se previše ne iscrpite. Polako s vremenom dodajte dodatan sat ili dodatan kilometar svojoj stazi.

2. Dobro se upoznajte sa stazom

Planinarenje nije kao odlazak u teretanu gdje uvijek idete istim putem. Na planinama se lako može čovjek izgubiti. Zahvaljujući današnjoj tehnologiji sve staze su nam klik udaljene. Istražite koliko su duge, njihove opise, kako do njih, pogledajte slike staza da imate ideju gdje idete. Kupite ili isprintajte kartu, preuzmite GPS aplikaciju na mobitel i ako se znate koristiti kompasom uzmite i njega.

3. Provjerite prognozu

Velik dio pripreme i odabira staze ovisi o vremenu koje vas čeka. Ne idite na planinu, a da prije toga niste detaljno proučili vremensku prognozu. Ogoljela stijena nije mjesto za dočekati oluju, nova staza nije ugodna ako ju nađete pod hrpom snijega i kad vas kiša odjednom iznenadi, a niste spremni, poželjet ćete da nikad niste obukli gojzerice. Dakle, pratite vremensku prognozu i sukladno njoj se opremite i odredite idete li ili ne.

4. Javite prijatelju gdje idete

Ako već idete sami na izlet (iako u dvoje je uvijek ljepše) svakako javite nekoj bližoj osobi gdje namjeravate ići i hodati i kad se vraćate. Tako ta osoba zna kad se treba početi brinuti i reagirati ako kasnite više od predviđenog perioda vremena.

5. Pametno se opremite

Postoji tzv. 10 osnovnih stvari koje spremamo u planinarske ruksake. One se ponekad mijenjaju, ali osnovu čine:

-karta/kompas/mobitel , zaštita od sunca, vjetrovka i rezervna odjeća, hrana, voda, prva pomoć, lampa, šibice, džepni nožić, *pribor za prespavati u prirodi (šator, šatorsko krilo)

6. Dobre gojzerice glavu čuvaju

U planinu se ne ide u japankama niti tenisicama. Ide se u dobrim gojzericama koje vas ne žuljaju i možete u njima pravilno hodati. Dobre čarape pomažu protiv žuljeva i čuvaju nogu od hladnoće.

7. Obucite se

Za planinarenje izbjegavajte pamuk jer se prebrzo uznojite i bit će vam hladno. Nosite više slojeva dry fit majica ili merino vune. Dobre planinarske hlače izoliraju od hladnoće i čuvaju cijele noge. Vjetrovku spremite u ruksak dok hodate, ali u pauzama se obucite da se ne prehladite dok stojite.

8. Ruksak ne smije biti teret

Nabrojili smo 10 osnovnih stvari koje nosite. To ne znači da ruksak odjednom ima 20 kila. Nosite što manje i što lakše. Malu kremu za sunčanje. Tanku odjeću za presvući se. Spremljene sendviče, ne plastične kutije s hranom. S vremenom i iskustvom ćete pravilno naučiti složiti sve što nosite u ruksaku.

9. Kod planinarenja vrijedi: –Svatko u svom tempu-

Ne srljajte i ne trčite. Umjerenim tempom hodajte i ne zaboravite disati. Uživajte u pogledima.

10. Sve svoje nosim sa sobom

To vrijedi i za smeće. Ne bacajte ga na planini. Pokupite ga sa sobom. Čuvajmo naše prirodne ljepote.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime