Svjetski dan šećerne bolesti

129

Međunarodna dijabetička federacija i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine započeli su s obilježavanjem Svjetskog dana šećerne bolesti kao odgovor na rastuću prijetnju koju predstavlja šećerna bolest.

Dom Zdravlja Ogulin, također se pridružio obilježavanju Svjetskoga dana šećerne bolesti. Jutros, od 8 do 10 sati građani su mogli izvršiti kontrolu šećera i krvnog tlaka.

Dijabetes u Hrvatskoj

Dijabetes je u Hrvatskoj jedan od vodećih zdravstvenih problema i broj oboljelih stalno raste.

U Republici Hrvatskoj je 2017. godine prema podacima CroDiab-a (Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) registrirano 304 408 osoba s dijagnozom šećerne bolesti. Iste je godine od te bolesti umrla 2 331 osoba.

Prevencija bolesti

Šećerna bolest tipa 1 se ne može prevenirati, za razliku od tipa 2 na čiju pojavnost, osim genetskih čimbenika, značajno utječu okolišni čimbenici.

Moderni način života podrazumijeva dugotrajno sjedenje i smanjenu tjelesnu aktivnost, osobito u urbanim područjima. Međunarodna dijabetička federacija stoga preporučuje bavljenje tjelesnom aktivnošću u trajanju od minimalno 30 do 45 minuta najmanje tri puta tjedno.

Nezdrava prehrana je također jedan od ključnih rizičnih čimbenika. Zaslađeni sokovi, manje od tri obroka dnevno, nedovoljan unos voća i povrća, konzumiranje alkohola i zasićenih masnih kiselina značajno doprinose povećanju rizika od obolijevanja.

Procijenite svoj rizik

Dob ili genetsku predispoziciju ne možemo promijeniti. Međutim, na nama su ostali čimbenici koji utječu na sklonost razvoju bolesti kao što su prekomjerna tjelesna težina, trbušna debljina, sjedilački način života, prehrambene navike i pušenje. Riješite upitnik Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i informirajte se koliki je vaš rizik i kako ga smanjiti.

Upitnik za procjenu rizika od tipa 2 šećerne bolesti

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime