Na današnji dan 18. studenoga 1991. nakon tromjesečne srpske opsade je slomljena obrana Vukovara.

vukovar

Dvadeset i osma je tužna godišnjica otkako je Vukovar sa stanovnicima i braniteljima podnio strašnu žrtvu, razaranje, ubojstva, genocid, pad. 

Prema podacima vukovarske bolnice, ranjeno je 1219 branitelja i civila. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Stotine djece ostale su bez roditelja. Točan broj poginulih i nestalih u gradu još se točno ne zna – procjenjuje se da je ubijeno više od četiri tisuće branitelja i civila.


Grad je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za Vukovar završila je kada su se branitelji predali kako bi se spasili civili. Tek je tada počela agonija. Branitelji i civili su ili pogubljeni na Ovčari, ubijeni ili odvedeni u logore. Mnogima koji su se odlučili na proboj sudbina je nepoznata i danas se vode kao nestali.

Više desetaka tisuća ljudi iz cijele Hrvatske, a i šire doći će i ove godine na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. želeći odati počast i očuvati spomen na sve one koji su život izgubili u Vukovaru za slobodnu Hrvatsku.

Pet i pol kilometara dug je put od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja kojim će proći tisuće ljude u odavanju počasti žrtvama srpske agresije na grad na Dunavu. Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice te kolonom sjećanja gradskim ulicama prisjetit će se najbolnijih dana u novijoj povijesti toga grada.

Na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019. “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” sudjelovat će i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime