Bavljenje sportskim aktivnostima ima veliki učinak na zdravlje pojedinca. Već u najranijoj dobi djeca bi se trebala početi baviti nekim aktivnostima koje su prilagođene njihovom uzrastu i mogućnostima kako bi stekla naviku vježbanja. Sportom se, dakle, bave djeca, mladi, stari, a nikako ne smijemo izostaviti osobe s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom imaju određena intelektualna, osjetila ili tjelesna oštećenja te zbog toga nisu u mogućnosti priključiti se redovnim sportskim sadržajima. Iz tog je razloga važno učiniti sport dostupnijim i njima prilagodljivijim. Treba im omogućiti pristup specijaliziranim sportskim klubovima koji svojim djelovanjem osiguravaju i omogućuju pojedincima jednako kvalitetan rad i natjecanja.

Kako bi se uspješno odvijale sportske aktivnosti za osobe s invaliditetom nužno je prilagoditi sportske objekte i terene njihovim mogućnostima te nabaviti odgovarajuću sportsku opremu, koja može biti financijski poduprta od strane grada, županije, udruge i sl. Možda najvažnije, potrebno je educirati stručni kadar za rad s osobama s invaliditetom koji mora uključivati više raznovrsnih sportskih djelatnika. Oni će svojim znanjem i doprinosom činiti sve što je u njihovoj moći za kvalitetno i uspješno bavljenje sportom osobe s invaliditetom.

Sport osoba s invaliditetom čini zabavu i zadovoljstvo, utječe na opći tjelesni razvoj pojedinca i razvija zajedništvo. Istovremeno ohrabruje i pridonosi razvoju njihova samopouzdanja te pridonosi njihovom uključivanju u svakodnevni život zajednice. 

Po prvi put u karijeri naš sugrađanin, Miljenko Vučić uzeo je svjetsku medalju u bacanju kugle i to odmah srebrnu, uz rušenje državnoga rekorda koji sada iznosi 14.42m. Na prethodnim SP medalja bi uvijek za dlaku izmakla, ali sada je napokon došlo sve na svoj mjesto. Čestitke Miljenku i treneru Mihovilu Renduliću!

Udruga slijepih Ogulin nesebično pruža usluge svojim članovima kroz projekt “Moje oči”, a kojega sufinancira Europski socijalni fond, u iznosu od 465.120,00 kn u trajanju od 24 mjeseca, tj. od 27. 11. 2017. do 27. 11. 2019. Kroz projekt se korisnicima pruža usluga u raznim socijalnim aktivnostima, pomoć prijevoza do potrebnih ustanova, trgovima, pomoć oko raznih dokumenata, računa i ostalog.

Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruge slijepih Ogulin.

Za više informacija o EU fondovima, molimo posjetite web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr, www.esf.hr .

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime