Blagdani bez petardi

98

Bliže se blagdanski dani, nezamislivi bez pirotehnike poput petardi, raketica ili sličnih sredstava. Iako mnogi smatraju je riječ o bezazlenoj dječjoj zabavi, nažalost, sve češće smo svjedoci tragičnih posljedica njihove uporabe.

Robotopi, žabice, bombarderi, vatrene kugle, bumbari ili dinamitosi neki su od živopisnih naziva pirotehničkih sredstava, lako nabavljivih i dostupnih svima. No naizgled nedužna igra može završiti i s kobnim posljedicama.

Iako MUP svake godine provodi svoju tradicionalnu akciju Mir i dobro, koju očekujemo i ove godine početkom prosinca, čini se da se mnogi redovito ogluše na upozorenja, pa u policijskim izvješćima nakon blagdana uvijek možemo čuti koliko je osoba ozlijeđeno uslijed neoprezne uporabe pirotehničkih sredstava.

U Hrvatskoj godišnje od pirotehničkih sredstava strada nekoliko desetaka osoba, uglavnom mlađih.

Kad je riječ o ozljedama, radi se o oštećenjima šaka i prstiju, lica i očiju, u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva, pa je nužno izvesti nekoliko djelomičnih amputacija u više slojeva. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

Osim toga, petarde su opasne po zdravlje, jer se u njima, pored drugih kemijskih sastojaka, nalazi i otrovni selen. Nakon eksplozije petardi u zraku se talože otrovni plinovi koje udišemo i koji mogu ostaviti posljedice na naše zdravlje.

Tijekom cijele godine dopuštena je prodaja tzv. pirotehničkih igračaka: prskalice, bengalske šibice, male petarde. Pirotehička sredstva drugog razreda, a riječ je o petardama piraticama, rimskim svjećicama, malim vatrometnim biciklima i slično, smiju se prodavati od 15. prosinca do 2. siječnja, a mogu ih kupiti samo stariji od 18 godina.

U Hratskoj se, u predblagdansko vrijeme provode mnoge edukacije i akcije vezane za odgovorno korištenje pirotehnike, a pozivaju se i roditelji na oprez. Uskoro kreće prodaja pirotehničkih sredstava, razgovarajte s djecom i educirajte ih.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime