Sveta Cecilija rođena je početkom 3. stoljeća u Rimu. Bila je podrijetlom iz patricijske obitelji, a svoj je život posvetila Bogu, Crkvi i siromasima. Prije smrti svoju je kuću ostavila Crkvi gdje se danas nalazi bazilika u Trastevereu, a sav svoj imetak dala je siromašnima. Bila je progonjena zbog širenja svoje vjere te su je zbog iste dva puta doveli pred sud i pokušali ubiti – prvi put kada su je zatvorili u njenu vlastitu kupaonicu ne bi li se tamo ugušila, no ostala je živa i drugi put kada su joj tri puta pokušali odrubiti glavu i nisu uspjeli. Četvrti je put po zakonu nisu smjeli zamahnuti. Zbog toga je poznata i često prikazivana s tri ožiljka na zatiljku. Kada više nije mogla svojim glasom svjedočiti vjeru, pokazala je to prstima – vjera u trojedinog Boga, s tri prsta na jednoj i s jednim na drugoj ruci.
Smatralo se da je Cecilija bila jako bliska nebu te da je mogla čuti anđeosko pjevanje. Govorili su da može svirati na svakom glazbalu, zbog čega se i časti kao zaštitnica glazbe i glazbenika. Na slikama je uvijek prikazana uz neki instrument ili kako sluša glazbu i pjevuši.
Spomendan zaštitnice glazbe i glazbenika, svete Cecilije, slavimo 22. studenog. Posebno se spominjemo naših glazbenika koji svojim glazbenim umijećem unose posebnost svetoj misi i drugim liturgijskim slavljima.
Pomolimo se stoga za naše pjevače i svirače da nam svojim glasovima i zvukovima instrumenata i dalje uljepšavaju misno slavlje.


Sveti Augustin je davno još rekao: „Qui cantat, bis orat.“ (Tko pjeva, dvostruko moli.)


Molitva svetoj Ceciliji
Sveta Cecilijo, koja si svojim životom i mučeništvom pjevala hvale Gospodnje, i koju Crkva časti kao zaštitnicu glazbe i pjevanja, pomozi nam svjedočiti našim glasom i zvukom naših instrumenata, onu radost srca koja nam dolazi od vršenja Božje volje, i iz ispravnog življenja našeg kršćanskog ideala.
Pomozi nam dostojno animirati svetu Liturgiju, iz koje izvire život Crkve, svjesni važnosti naše službe. Darujemo ti napore i radosti našeg rada, da bi ih ti položila u ruke Djevice Marije, kao skladnu pjesmu ljubavi za njezina Sina Isusa. Amen.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime