U Ogulinu obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

208

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama se obilježava 25. studenoga s ciljem podizanja svijesti o ovom velikom problemu. Nasilje nad ženama prisutno je u svijetu i kod nas.

Statistika kaže kako je u Hrvatskoj po jedna žena zlostavljana svakih sat vremena.

Vrste nasilja su različite: psihološko, ekonomsko, fizičko, seksualno. Strašno je kada se nasilje događa u obitelji i od najbližih srodnika ili intimnih partnera, no takvo je nasilje načešće, i to svakako mobilizira i senzibilizira javnost pa tako i u našemu gradu Ogulinu.

Zabrinjava i činjenica da je u Hrvatskoj 58% mladih u dobi od 16 do 26 godina doživjelo nasilno ponašanje u partnerskim vezama, više od dvije trećine doživljavalo je takva ponašanja duže vrijeme, a najčešće je riječ o psihičkom nasilju nad ženama, djevojkama.

U organizaciji Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“, je održano predavanje, upravo iz područja prevencije takve vrste nasilja, “Nasilje u vršnjačkim vezama”.

Predavanje je 2. studenoga održala Sara Salopek koja je kroz projekt „Tolerancija na full jer nasilje nije cool!“ postala certificirani trener za rješavanje nasilja u vršnjačkim vezama.

ZŽ „ Katarina Zrinski“ je predavanjem započela niz akcija kojim obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a nastavila je i današnjom akcijom podijele letaka, na sam dan borbe protiv nasilja nad ženama. Letke su dijelile članice udruge na Trgu Petra Stipetića od 10 do 11 sati. Letkom su istaknule kakvo nasilje može biti, kako prepoznati da ste žrtva nasilja i ono najvažnije gdje možete potražiti pomoć.

Također je i Inicijativa “Sjedinjene u borbi protiv nasilja” na Trgu Petra Stipetića obilježila 25. studeni, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, postavljanjem prigodne instalacije.

Sjedinjene u borbi protiv nasilja nastale su ujedinjenjem Ženske udruga Katarine Josipdol, Udruge žena Ogulin, Ženske akcije Saborsko, Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Ogulin i Foruma žena SDP-a Ogulin.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime