Plesivica

Projekcija dokumentarnog filma “Plešivica – od imena do samostalnosti” održat će se u subotu, 30. studenog 2019., s početkom u 18.00 sati u Svečanoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Ogulinu.

Film je pripremio Poticajni odbor živućih sudionika s Plešivice 1989. – Ante Ledić, predsjednik, Vlado Marić, Vlado Jurčević i Nikola Gagulić prigodom 30. obljetnice događaja na Plešivici (1989.-2019.)

Na tajnom sastanku u malom mjestu Stošinec na Plešivici nedaleko Zagreba, 19. siječnja 1989. udareni su temelji stvaranja demokratskog višestranačja u Hrvatskoj.

Na događaju su bili: dr. Franjo Tuđman, Marko Veselica, Vlado Veselica, Hrvoje Šošić, Ante Ledić, Tomislav Ladan, Nikola Gagulić, Vlado Jurčević, Ivan Maglica, Mladen Marić, Vlado Marić, Anto Matković, Drago Stipac i Marko Turić – koji su jednoglasno izabrali dr. Franju Tuđmana za predsjednika Inicijativnog odbora za provođenje demokratizacije i uspostavu parlamentarnog političkog sustava u Hrvatskoj.

Ovim je događajem na Plešivici dr. Franjo Tuđman ušao u političku povijest suverene i samostalne Hrvatske.

Organizator događaja je Hrvatska demokratska zajednica Grada Ogulina, a uvodno izlaganje o filmu održat će Ante Ledić i Mihovil Matković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime