Održan okrugli stol “Zajedno protiv nasilja”

142

Inicijativa Sjedinjene u borbi protiv nasilja održala je sinoć okrugli stol “Zajedno protiv nasilja” u Pučkom otvorenom učilištu Ogulin.

Cilj Okruglog stola bio je povezivanje rada civilnog i javnog sektora u zajedničkoj prevenciji i borbi protiv nasilja na području grada Ogulina i općina Josipdol, Tounj, Plaški i Saborsko.

Sudionici okruglog stola bili su psihologinja udruge Korak Karlovac Davorka Bišćan, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ogulin Valentina Crnjaković Vuković, policijski službenik PP Ogulin Marijan Turković, voditeljica OHBP-a Opće bolnice branitelja domovinskog rata Ogulin Alena Furić, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Ogulin Karmela Matić i ravnateljica Doma zdravlja Ogulin Zlata Kurelac.

Naglasak okrugloga stola bio je na obiteljskom nasilju nad ženama koji je, prema riječima Marijana Turkovića, najzastupljeniji i u 2019. godine u porastu, nakon nekoliko godina pada.

Prisutni su iznijeli iskustvo stečeno kroz rad i probleme s kojima se susreću pri radu. Predstavnici institucija koje su uključene u protokol pri nasilju u obitelji, ukazali su na problem neprijavljivanja nasilja, a ako se počinitelj i prijavi, žrtve često odustaju od daljnjega procesuiranja, nakon čega nadležne institucije više nemaju temelj za daljnje djelovanja, a krug nasilja se nastavlja.

Davorka Bišćan iz udruge Korak ukazala je na postojanje savjetovališta za žene, a usluge koje žene mogu dobiti u Savjetovalištu jesu besplatno pravno savjetovanje i odvjetničko zastupanje pred sudom te besplatna psihološka pomoć. Udruga Korak vodi i SOS telefon, tajno sklonište za žene i privremeni prijelazni smještaj u Karlovcu.

Djelovanjem policije, socijalnoga rada i tajnih skloništa udruga poput Koraka ženama i njihovoj djeci može biti odmah pružena potrebna zaštita, kada je to potrebno te im se daje mogućnost za novi početak, za život bez nasilja.

Zaključak okupljenih je potreba za boljom suradnjom institucija i bolje funkcioniranje uopće kako bi se steklo povjerenje u sustav, informiranje javnosti, pružanje podrške žrtvama na svim razinama te prevencija i podizanje svijesti od najranije dobi o ovome problemu.

Sjedinjene u borbi protiv nasilja nastale su ujedinjenjem Ženske udruge Katarine Josipdol, Udruge žena Ogulin, Ženske akcije Saborsko, Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Ogulin i Foruma žena SDP-a Ogulin, a inicijativa i okupljeni izrazili su potrebu i volju da se ovakve akcije i suradnja nastave.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime