„Tradicijsko ruho ogulinskog kraja“, fotomonografija o ogulinskim narodnim nošnjama, autorice umjetničke voditeljice KUD-a Klek i etnologinje Nikoline Luketić Delija promovirana je 29. prosinca 2019. u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu. Nakon Ogulina i Karlovca ovo je treća promocija ovoga vrijednog djela, koje promovira ogulinsku kulturnu tradiciju.


Promotori knjige su bili Ivan Ivančan ml., Slavica Moslavac, Ivica Ivanković i Josip Forjan, koji su naglasili važnost i reprezentativnost fotomonografije, kao izuzetnog doprinosa ogulinskoj kulturi te hrvatskoj etnografiji općenito. Prisutan je bio i veliki dio etnografske stručne javnosti, među kojoj je potrebno naglasiti dolazak Nerine Eckhel, etnologinje koja je 1986. godine napisala „Priručnik za rekonstrukciju narodnih nošnji Ogulina“.

Svečanoj promociji su prisustvovali i brojni Ogulinci, među kojima je bio saborski zastupnik Tomislav Lipošćak, akademski kipar Ante Brčić, autor knjige Rodovi ogulinskog kraja, Hrvoje Salopek i mnogobrojni bivši KUD-ovci.

U svečanom dijelu programa je nastupio Vokalni ansambl KUD-a Klek, Folklorni ansambl, tamburaški sastav, a prikazana je i revija narodnih nošnji ogulinskog kraja.

Fotomonografija „Tradicijsko ruho ogulinskog kraja“ donosi obilje stručnih tekstova o ogulinskoj narodnoj nošnji i više od 400 vrhunskih fotografija majstora fotografije Mire Brozovića, načinjenih na predivnim lokacijama našega grada. Knjigom se mogu dičiti svi članovi KUD-a Klek na čelu s autoricom, koji promoviraju i njeguju ogulinsku tradicijsku baštinu, kao i svi Ogulinci koji su s ponosom nosili svoje tradicijsko ruho.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime