U borbu za petogodišnji mandat na Pantovčaku kreće 11 kandidata, a to su Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Dario Juričan, Dejan Kovač, Katarina Peović, Dalija Orešković, Ivan Pernar, Anto Đapić te Nedjeljko Babić.

To znači da je Državno izborno povjerenstvo odbilo samo jednu kandidaturu i to onu nezavisnog Slobodana Midžića koji je predao samo vlastiti potpis.

Za ovih 11 kandidata i službeno je započela izborna promidžba koja će trajati 16 dana, odnosno do ponoći 20. prosinca kada nastupa izborna šutnja.

Prihvaćeno je i da GONG bude službeni promatrač na izborima.

Prema brojnosti kandidatura, ovogodišnji će predsjednički izbori biti u zlatnoj sredini, najviše ih je, 13, bilo 2004., najmanje, samo četiri, prije pet godina. Početkom novog stoljeća bilo je devet kandidatura, a 2009. godine 12.

Izborna promidžba do ponoći 20. prosinca

Kandidati će se biračima službeno moći predstavljati do ponoći, 20. prosinca, kada nastupa dvodnevna izborna šutnja, podsjetila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić.

Kandidatima je poručila da vode brigu o financijskim aspektima promidžbe, da će morati prikazati sve donacije, sva vlastita sredstva, troškove, cijene i popuste medijskog oglašavanja. Po novome, posebno će morati iskazati trošak promidžbe na društvenim mrežama.

Svaki kandidat na promidžbu smije potrošiti do osam milijuna kuna, a što su i koliko potrošili, odnosno dobili, morat će izvijestiti već sedam dana prije izbora.

Njihova će se izvješća objavljivati na jednom mjestu, mrežnoj stranici DIP-a i bit će dostupni širokoj javnosti. 

Za razliku od prošlih izbora, predsjednički kandidati na ovima nemaju obvezu izvijestiti koliko vlastitih sredstva kane potrošiti na promidžbu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime