liposcak 1

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Klub zastupnika Hrvatske demokratske zajednice podnio je tri amandmana koje je vladajuća većina odbila. Amandmanima se predlagalo povećanje sredstava za stipendiranje učenika i studenata te smanjenje iznosa cijene vrtića koju plaćaju roditelji za polovicu iznosa. Vijećnici SDP-a bili su protiv ovih amandmana, a u medijima su smo mogli pročitati i izjave vijećnice Gračanin koja smatra da se sredstva ne mogu povećati zbog važećeg Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata Grada Ogulina.


Zbog toga smo poslali upit Klubu vijećnika Hrvatske demokratske zajednice vezan uz podnesene amandmane na prijedlog Proračuna grada Ogulina za 2020. godinu. Nakon nekoliko dana zaprimili smo sljedeći odgovor kojeg potpisuje predsjednik Kluba vijećnika Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Lipošćak. Odgovor prenosimo u cjelosti:

“U prijedlogu Proračuna za 2020. godinu uočljiv je višak od 21.5 milijuna kuna koji se nije utrošio u ovoj godini već se prenosi u sljedeću godinu te je prijedlog HDZ-a bio povećati stipendije učenicima i studentima te smanjiti plaćanje roditelja za dječji vrtić.
U situaciji kada u proračunu ima višak neutrošenih sredstava naš je prijedlog bio s ciljem olakšavanja plaćanja troškova roditeljima od predškolske dobi do fakultetskog obrazovanja. Tvrdnja da se nitko nije javio na savjetovanje vezano uz nacrt prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o stipendiranju učenika i studenata grada Ogulina i kroz savjetovanje utjecao na sredstva koja se planiraju za tu namjenu nikako ne stoji jer broj stipendija te visinu mjesečnog iznosa utvrđuje Gradonačelnik sukladno proračunskim mogućnostima. Upravo je ovaj amandman išao u pravcu povećanja sredstava, a sukladno tome i mogućnosti Gradonačelnika za povećanjem broja i iznosa stipendija. Naša djeca sve češće pohađaju srednje škole izvan Ogulina, a studiraju od Zagreba do Zadra i Varaždina. Povećanjem sredstava za stipendiranje upravo bi se pomoglo tim učenicima i studentima.
Nadalje, amandmanom se tražilo povećanje izdvajanja za 700.000 kuna za dječji vrtić kako bi roditelji plaćali boravak djece u vrtiću ne 600 kuna već 300 kuna. Odbijanjem takve izmjene, iako to nisu velika sredstva za grad Ogulin, roditelji će i dalje vrtić plaćati kao i do sada. Ako uzmemo u obzir da dijete boravi u vrtiću 10 do 12 mjeseci, ušteda za jednu obitelj bila bi od 3.000 do 3.600 kuna.”


Predsjednik
Kluba vijećnika HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i HSU-a
Tomislav Lipošćak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime