Danas je sve više ljubitelja prirodnog liječenja što zbog pojave jatrogenih bolesti, što zbog neuspješnih liječenja konvencionalnim metodama. Stoga ću, za sve one koji su svjedočili blagotvornom iscjeljivanju homeopatije i za sve one koji će tek postati njezini ljubitelji, dočarati njezin razvoj i moć iscjeljivanja kroz povijest.

Homeopatiju je prije više od 200 godina utemeljio njemački liječnik Samuel Hahnemann (10.04.1755-02.07.1843). Studij medicine započeo je Leipzigu 1775. g. Nakon dvije godine seli se u Beč kako bi u općoj bolnici, uz mentoriranje čuvenog dr. Quarina (liječnik carice Marije Terezije i njezinog sina Josipa II, utemeljitelja opće bolnice i rektora sveučilišta), prakticirao medicinu. Iako su mu ostala dva mjeseca do kraja studija, zbog lošeg imovinskog stanja napušta studij te se zapošljava kao liječnik sekundarac kod guvernera austrijske provincije Transilvanije (baruna Samuela von Brukenthal-a).

Titulu doktora medicine stiče na sveučilištu u Erlangebu. Nakon rada u Hettstedu počinje njegova buntovnost protiv tadašnjeg načina liječenja. Bio je svjedok brojnim brutalnim postupcima puštanja krvi pijavicama iza kojih su pacijenti zbog iskrvarenja najčešće umirali.

Hahnemannov suvremenik dr. Broussais (1722-1838) je zagovarao kažnjavanje liječnika koji ne puštaju krv. Zvali su ga „medicinski Robespierre“ jer je pustio više krvi nego je proliveno u Napoleonovim ratovima. Najluđi primjer njegove prakse bio je kada je puštao krv Goetheu 1830. godine kada je isti došao kod njega po pomoć radi velikog krvarenja.

Hahnemann je dodatno bio razočaran tadašnjom medicinom jer je bezuspješno liječio difteriju kod vlastite kćerke. 1784. godine se prestaje baviti medicinskom praksom i seli se u Dresden gdje radi kao prevodilac, kemičar i farmaceut.

Tada izdaje Leksikon za farmaceute koji postaje obavezan priručnik svih farmaceuta u Saksoniji. Pod utjecajem znanja stečenog čitanjem, prevođenjem i uspoređivanjem u njemu sazrijeva ideja o suštini liječenja i reformi medicinskih stavova. Prevodeći najmoderniji Cullenov udžbenik iz Farmakologije izvodi eksperiment na sebi i zaključuje da kora kinina uzrokuje slične simptome kao i malarija.

Tada definira terapeutsku maksimu „SIMILIA SIMILIBUS CURENTUR“, “slično se sličnim liječi” koja je temelj homeopatije. 22. 1. 1833. g. u Leipzigu je otvorena prva homeopatska bolnica.

U to doba homeopatija se širila i Francuskom. Napoleon Bonaparte bio je veliki zagovornik homeopatije. Zalagao se da se homeopatija proučava na medicinskim fakultetima u Francuskoj. Bolovao je od pitirijaze i liječio se homeopatijom. Njegova druga žena Marie Louisea nikada nije putovala bez svojih homeopatskih remedija koje se i danas uz druge osobne predmete čuvaju u Muzeju Glauco Lombardi u Parmi. Napoleon III. 1854.g. naručio je velike količine homeopatskog lijeka Camphora za cijelu vojsku tijekom epidemije gripe. Veliki uspjeh homeopatije bilježi se 1854. g. kada je u Sohou (u Londonu) izbila kolera koja je odnijela 54 000 života. Liječenje zaraženih se provodilo u dvije bolnice s obzirom na mjesto stanovanja. Middlesex Hospital je pružala usluge alopatskog tretmana, a Royal London Hospital je pružala homeopatske usluge liječenja. Mortalitet alopatskog tretmana bio je 59,2%, a homeopatskog 16,4%.

Širenje homeopatije nastavlja se i na američki kontinent. Constantin Hering njemački liječnik (1.1.1800-23.7.1880) sa dvojicom kolega dolazi u Philadelphiu gdje osniva Allentowen akademiju. Uskoro je američko tlo vrvilo homeopatskim bolnicama i homeopatskim koleđima: Cleveland, St. Louis, Chicago itd.

U Philadelphiji 1853.g. osniva se prva tvrtka za proizvodnju homeopatskih remedija Boericke & Tafel Company. Zanimljivo je da je i sam Abraham Lincoln 1862.g. za vrijeme građanskog rata potpisao dokument kojim je neke alopatske vojne bolnice dodjelio homeopatima zbog njihovog neusporedivog uspjeha u tretiranju kolere, žutice, difterije i influence u usporedbi s konvencionalnom medicinom.

I u Hrvatskoj je početkom prošlog stoljeća u bolnici Vrapče zabilježen homeopatski tretman. 1920.godine dr. Stanislav Župić je na muškom psihijatrijskom odjelu gnojne rane tretirao subkutanom aplikacijom srebra (Argentum 20 D). Njegova supruga Klara Župić, također liječnica, imala je privatnu praksu u Zagrebu i isključivo je svoje pacijente tretirala homeopatijom. Iako u Hrvatskoj homeopatija nije zakonom regulirana (kao u nekim zemljama Europske unije) prakticira se od strane liječnika i izučenih praktičara nemedicinske struke, a popularnost joj sve više raste.                                        

  mag.pharm. Jelena Polić, savjetnica u Annah centru

Boericke & Tafel Company – prva tvrtka u SAD-u za proizvodnju homeopatskih remedija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime