Tuđman

10. prosinca 2019. godine obilježava se 20. godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, državnika koji je višestoljetne hrvatske snove o samostalnosti pretvorio u stvarnost.

Dr. Franjo Tuđman je bio vojnik, povjesničar, akademik HAZU, političar, državnik, prvi predsjednik suverene i samostalne Hrvatske, vrhovnik Hrvatske vojske i predsjednik i utemeljitelj Hrvatske demokratske zajednice.

Voljom naroda bio je Predsjednik Republike Hrvatske od 30. svibnja 1990. do smrti 10. prosinca 1999. godine.

Unatoč nepovoljnim međunarodnim okolnostima i agresiji kojoj je Hrvatska bila izložena, ispunio se neprekidni tisućljetni san Hrvata za samostalnom i slobodnom državom. Franjo Tuđman pamti se kao prvi hrvatski političar koji je uspio ujediniti sve narodne snage na putu do neovisne države, sna mnogih hrvatskih naraštaja.

Borba dr. Tuđmana za samostalnu Hrvatsku započela je šezdesetih godina prošlog stoljeća, a zbog svojih domoljubnih stavova bio je proganjan i zatvaran.

Godine 1989. utemeljio je stranku Hrvatsku demokratsku zajednicu s kojom je pobijedio na prvim višestranačkim izborima 1990. godine te bio izabran za predsjednika Predsjedništva Socijalističke republike Hrvatske. Želio je da Hrvatska bude moderna srednjoeuropska država, da se domovina Hrvatska poveže s iseljenom hrvatskom zajednicom širom svijeta.

Dr. Franjo Tuđman je uporno radio na diplomatskom planu i krajem 1991. godine uspio dobiti međunarodno priznanje pa je uslijedilo skupno priznanje Europske Zajednice i drugih država te prijam u organizaciju UN-a. Nakon prijema u organizaciju UN-a dr. Tuđman je izjavio: “Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvu sami želimo! Dakle, ako želimo da Hrvatska bude pravna, demokratska, napredna država, to moramo učiniti sami; nitko drugi već mi sami!

Predvodeći hrvatski narod, velikosrpsku agresiju prekinuo je 1991. godine vojnim pobjedama i priznanjem hrvatske samostalnosti unatoč nesklonosti međunarodne zajednice, a zatim je 1995. godine Hrvatska vojska uspjela osloboditi okupirane krajeve pobjedničkim akcijama Bljesak i Oluja.

Procesom „Mirne reintegracije Podunavlja“ koja je završila 1998., vratio je okupirana područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Umro je u Zagrebu 10. prosinca 1999., a pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj 13. prosinca uz državne i vojne počasti i uz ispraćaj više stotina tisuća hrvatskih građana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime