betlehemsko svjetlo1 1

Izviđački odred Frankopan donijet će betlehemsko svjetlo na večernju misu u nedjelju, 15. prosinca, u 18 sati u župnu crkvu Sv. Križa.

Donose ga iz zagrebačke katedrale gdje će ga iz Beča, 14. 12. donijeti hrvatski izviđači i katolički skauti. Svjetlo se potom širi dalje po hrvatskim gradovima i župama, a župljani ga nose u svoje domove.

Kako je nastala tradicija prenošenja betlehemskoga svjetla?

Ideja betlehemskoga svjetla započela je 1986. godine u Austriji u dobrotvornoj emisiji na austrijskoj televiziji. Tu je inicijativu na božićnu večer potaknula jedna gledateljica. Ona je u toj emisiji, u kojoj ljudi pomažu jedni drugima kao zahvalu, odlučila pokloniti svjetiljke umjesto božićnih darova.

Tako se zapravo razvila ideja betlehemskoga svjetla mira, a jedan predstavnik austrijskih izviđača svake godine u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo te ga nosi u Beč u zrakoplovu. To je jedino otvoreno svjetlo, plamen koje smije putovati u zrakoplovu.

Nakon slavlja u glavnom austrijskom gradu betlehemsko svjetlo mira, izviđači iz uključenih država, prenose u svoje zemlje.

Betlehemsko svjetlo miran je prvi put došlo u Hrvatsku 1992. godine, a tomu je događaju pokrovitelj Hrvatski sabor.

Od svjetovnoga događaja, svjetlo je vrlo brzo postalo i vjerski događaj i naše su ga crkvene zajednice vrlo rado prihvatile ako simbol rođenja Isusa. Isus je sam za sebe rekao “ja sam svjetlo svijeta”, stoga kroz Betlehemsko svjetlo upoznajemo Isusa koji ulazi u svaku Crkvu, svaki dom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime