Očvrsnite srca jer se dolazak Gospodnji približio! Jak 5

Na današnji dan, u uvodu i pokajničkom činu treće nedjelje došašća, Crkva od davnina naglašava radost. Radujemo se jer je Gospodin blizu. Na poseban način nam je danas blizak u riječi koju ćemo čuti na svetoj Misi i u otajstvu koje nam je slaviti. Htjeli bismo se, dakle, ispuniti Božjim mirom i Božjom radošću. Odložimo sve ono što nas priječi da budemo s Bogom.

Pavao nam govori (1Sol 5,16-24): Uvijek se radujte! Preispitajte sebe i postavite si pitanja Što me raduje? Čemu se radujem?

Sve više smo priviknuti na današnje potrošačko društvo pa mislimo da ćemo biti sretni i radosni tek kad završimo školu, kad nađemo posao, kad dobijemo povoljan kredit, kada steknemo kuću ili stan, kad si budemo mogli priuštiti i vikendicu, novi auto… Radovat ćemo se, mislimo, kad dobijemo bolji posao, bolju plaću, kad postignemo neku bolju društvenu ulogu… I onda kada to sve postinemo, jesmo li zaista sretni ili umorni od života? Možemo li se radovati? Dok trčimo za uspjesima, radost nam sve brže bježi…

Očito je, dakle, da nam veselje i radost ne ovisi o onome što imamo, što smo stekli ili što ćemo steći, već o sitnicama koje možemo prepoznati u svakom danu, bio on dobar ili loš. Jedino sigurno što imamo je sadašnji trenutak i na nama je hoćemo li odabrati biti radosni ili čangrizavi, ljuti ili nemirni.

Radost dolazi iznutra, ne izvana. Radost je kao dijete koje se veseli prvim pahuljama. Kad ste se zadnji put sanjkali, pjevali na karaoke, crtali, ili izrađivali neku sitnicu za svoje najbliže? Radost je kao dijete koje nauči voziti bicikl. Kad ste zadnji put biciklirali, trčali, igrali se sa svojom djecom? Radost je kao dijete koje se veseli rođendanskom daru. Kada ste zadnji put usrećili nekoga darom iz čista srca, bez nekog posebnog razloga? Mogla bih ovako unedogled, ali vjerujem da ste shvatili poantu. Radujte se na ovu treću nedjelju došašća, zapalite svijeću veselja i uradite nešto što dugo želite, a od silnih obaveza nikako ne stignete. Za želje koje stvaraju radost uvijek imajte vremena. Radost je izbor, stoga danas i sutra i uvijek biraj radost! 🙂

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime