martina i vesna

O brojnim aktivnostima Karlovačke županije u 2020. godini razgovarali smo sa zamjenicama župana Vesnom Hajsan-Dolinar i Martinom Furdek Hajdin. Zamjenice župana govorile su o aktivnostima u svojim resorima, a na svim područjima veliki je broj projekata, koji imaju za cilj boljitak življenja u Karlovačkoj županiji i viši standard svih žitelja. Martina Furdek Hajdin istaknula je da su odrađeni brojni projekti iz programa, koji je predstavljen u predizbornom razdoblju.

-U 2019. godini mi smo prošli pola mandata, 1. prosinca su bile dvije i pol mandata, kako smo stupili na dužnost. Od prvog dana naš moto i određenje bilo je i ostalo, servis servisa, odnosno projektni angažman prema žiteljima cijelog prostora Karlovačke županije. 407 za 047 je onaj moto i sintagma koji se povezuje s našom županijom. Kako su nastali ti projekti, to je pitanje koje se postavlja, ustvari oni su se temeljili na našem programu iz predizbornog razdoblja na osnovu kojeg smo dobili povjerenje žitelja. S intenzivnim radom na terenu taj naš program je nadopunjen i nadopunjava se dnevno. Danas u bazi projekata imamo 627 projekata ukupne vrijednosti 6,2 milijarde kuna. Na nekim se projektima intenzivno radi, a neki su dovršeni. U načelu možemo rezimirati da je 40 posto dovršeno ili je u fazi gotovosti, to je 238 projekata, kazala je Martina Furdek Hajdin.

Nastavit će se rad na projektima i na onome što će biti potreba jedinica lokalne samouprave i što će teren pokazati.

-U iduća vremena očekuje nas nastavak rada na projektima i ono što će teren i jedinice lokalne samouprave pokazati da im je potreba. Tu je jedno jasno usmjerenje koje je evidentirano i našim strategijama, koje smo ove godine i usvojili i dovršili. To je krovna županijska razvojna strategija, koja definira tri cilja i deset razvojnih projekata na području Karlovačke županije. Jednako tako, usvojena je i strategija turizma do 2025. godine. Usvojili smo strategiju upravljanja ljudskim potencijalima, koja se definitivno i neposredno veže na tržište rada, ali se vraća povratno u školstvo i obrazovni sustav, a reflektira se na mrežu škola. Intenzivno radimo i na strategiji Karlovačka županija – pametna županija. U sva ova četiri dokumenta ugrađeni su svi ovi projekti. Odrednica našeg rada su kolegiji na terenu, u jedinicama lokalne samouprave, istaknula je Martina Furdek Hajdin.

Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar kazala je da su posebno važni projekti, koji su vezani uz demografsku obnovu.

-Već smo tri put obišli 22 jedinice u Karlovačkoj županiji i detaljno smo procijenili sve perspektive svih jedinica. Posebno pitanje o kojem se komunicira svakog tjedna na kolegiju je demografija. Mi smo 1. lipnja 2016. godine startali s pet vrtića u pet jedinica lokalne samouprave. Želimo da u cijeloj Karlovačkoj županiji sve majke koje imaju mogućnost rada, doista i mogu raditi, a preduvjet je da imaju gdje smjestiti svoju malu djecu u predškolskom odgojno-obrazovnom programu. Tako je ove godine narastao broj vrtića na deset. Otvoren je vrtić u Tounju, kroz dva tjedna bit će otvoren u Lasinji, a ovih dana i u Oštarijama. Jednim jedinstvenim programom, gdje možemo predškolski odgojno-obrazovni program otvoriti u prostorima postojećih osnovnim škola to ćemo i učiniti. To će biti za djecu od tri do sedam godina, a evo izmjenom pravilnika, koji je u tijeku, bit će to i za djecu od jedne godine. Do kraja iduće godine, ja se nadam, da će vrtići biti i u Saborskom, Plaškom, Bosiljevu, Bariloviću, Krnjaku, Cetingradu i u Novigradu u Općini Netretić. Ono što je jako bitno je da se većina tih općina javila prošli tjedan na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku, gdje će po svakom djetetu, uključujući do 50 djece, jedinicama lokalne samouprave ministarstvo plaćati 500 kuna po djetetu. Kada dodamo doprinos Karlovačke županije u plaćanju energenata i plaćanju uređenja prostora u tim jedinicama lokalne samouprave, bit će gotovo zanemariv iznos, koji će roditelji plaćati, rekla je Vesna Hajsan-Dolinar.

zu pressica 1 1

Martina Furdek Hajdin istaknula je da su od baze 407 za 047 odvojena 44 projekta, koja su bila na sjednici Vlade održanoj u prosincu 2018. godini.

-Što se tiče vertikale, mogu izdvojiti da su od naše baze izdvojena 44 projekta, koja su bila na sjednici Vlade u Karlovcu, ona je na neki način lakmus papir našeg rada i onoga što očekujemo najintenzivnije kao prioritet s državne razine. Na tome se intenzivno radi. U vrhu prioriteta interesa javnosti, a i nas je realizacija projekata sustava obrane od poplave i u gradu Ogulinu i u gradu Karlovcu. Zatim Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori i veliki infrastrukturni projekti, koji su najviše vezani uz Hrvatske ceste, Hrvatske željeznice i Autocestu Rijaka – Zagreb, kazala je Martina Furdek Hajdin.

Zamjenica župana Martina Furdek Hajdin osvrnula se na projekt sustava obrane od poplave grada Ogulina.

-Što se tiče Ogulina, mi smo imali 29. studenog u Uredu župana sastanak, koji je koordinirao ministar Tomislav Ćorić, kada je potpisan ugovor o financiranju projekta sustava obrane od poplave u Ogulinu. To je projekt, koji se razvija, prva faza je izvedena, to je zaštita ribnjaka Vitunjčica. On se sastoji od četiri faze, četiri projekta i još uz sebe veže tri, koji su lokalnog karaktera, to je izmještanje vodovoda i dalekovoda te rekonstrukcija ceste Brestovac – Ogulin. Ogulinski model je doprinos Karlovačke županije u ovom projektu i to onaj direktni, neposredni, gdje je angažirano deset pravnika, a na plaći su Karlovačke županije. Radi se o ubrzanom rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. Statistika govori da je sedam puta porasla učinkovitost imovinsko-pravnih odnosa i sada smo u situaciji da je od 339 čestica koje su tada naslijeđene, ostalo39, a riješeno je 300. Sam projekt vrijedan je 185 milijuna kuna i njegova realizacija očekuje se do 2023. godine, rekla je Furdek Hajdin.

Sustav obrane od poplave grada Karlovca integriran je sa Siskom, vrijednost ovog projekta je gotovo milijardu kuna.

martina i vesna

-Projekt ima tri izazova na kojima paralelno radimo. To je zaštita okoliša. Karlovačko područje dobilo je rješenje o prihvatljivosti zahvata, a sisačko je još u tijeku. Isto tako treba novelirati studiju izvedivosti, koja je bila upravo po zadatku, koji smo dobili od Jaspersa i Hrvatske vode na tome intenzivno rade. Treći izazov je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Sveukupno je za rješavanje uključujući Sisak i Karlovac 15 tisuća čestica, a da bi se prijavili na EU sredstva moramo riješiti 50 posto plus jednu česticu. Do kraja ove godine riješit ćemo 7.700 čestica, što je više od pedeset posto, ovdje moramo reći da smo napravili dva velika koraka kao županija. Zaposlili smo desetak djelatnika na ugovor o djelu, koji rade na ovim poslovima od 1. kolovoza ove godine. Isto tako na snagu je početkom ove godine stupio zakon kolokvijalno nazvan Lex Kupa, koji je omogućio skraćenje postupaka da se može započeti s radovima i na Vladi je odobreno zapošljavanje deset novih djelatnika, od toga pet visoke i pet više stručne spreme. Naša županija preuzela je rad i za sisačko područje, kazala je Martina Furdek Hajdin.

Centar za gospodarenje otpadom je projekt, koji je godinama “spavao”, no ove je godine doživio snažno ubrzanje i konkretne pomake.

-U travnju ove godine potpisan je u Karlovcu ugovor o financiranju projekta, koji je vrijedan 270 milijuna kuna. 72 posto dolazi EU sredstava, to je 195 milijuna kuna, deset posto osigurat će KODOS, a preostalih 48 milijuna kuna dat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projektu su pristupile Ličko-senjska i Sisačko-moslavačka županija, pa je on konačno zaokružen. Radi se pristupna cesta, tu je 85 posto europskih sredstava, a radit će se vodoopskrba i pokrivanje električnom energijom. Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom trenutno je u fazi javne nabave, istaknula je Furdek Hajdin.

Zamjenica župana Vesna Hajsan-Dolinar kazala je da je na području Karlovačke županije krenuo projekt Zaželi.

-U ovom projektu bili smo partneri što civilnom društvu, što jedinicama lokalne samouprave, a na području Karlovačke županije projekt ima vrijednost 36 milijuna kuna. U sklopu projekta zaposleno je 196 žena, one skupine koje danas teže dolaze do posla, žene starije od 50 godina ili koje nemaju obrazovanje više od srednje stručne spreme. Ovim projektom 906 korisnika ima mogućnost svoje zlatne godine života provesti u svojim kućama, ne moraju odlaziti u domove za starije i nemoćne osobe. Te žene njima pripremaju obroke, pomažu u dnevnim aktivnostima, nabavljaju lijekove, potrepštine i ostalo što im je potrebno, kazala je Vesna Hajsan-Dolinar.

Zamjenica župana istaknula je da je ključno u ovoj godini bilo usklađivanje potreba gospodarstva s obrazovnim programom.

-2017. godine bilo je na Zavodu za zapošljavanje 4,290 nezaposlenih osoba, od čega je bilo 960 mladih ljudi, koji su završili ekonomsku grupa predmeta. Mi smo morali po srednjim školama odraditi detaljnu analizu, a osnovanu na potrebama gospodarstvenika i poduzetnika. Određene programe morali smo ukinuti. Ukinut je jedan program ekonomskog smjera i komercijalist poslovni tajnik. Povećao se broj učenika za zanimanja stolar, vozač, vodoinstalater, električar, autolakirer, mesar i pekar. Karlovačka županija od ove školske godine financira zanimanja koja nisu upisivanja tri godine, a to su tesar, limar i tapetar, pokrivaju se troškovi svih potreba učenika. Dakle, u potpunosti financiramo njihov prijevoz, smještaj u učenički dom, radna odijela, sav didaktički i nastavni materijal. U pomoć ide i projekt PS Pokreni, u sklopu kojeg smo u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom obišli svih osamnaest osnovnih škola, a u 2020. godini to ćemo učiniti i drugi put, ali zajedno s roditeljima, kako bi se promovirala deficitarna zanimanja. Naš već poznati projekt KA RADDAR ove školske godine okuplja 192 učenika, koji svake druge subote spoznaju znanja i vještine iz STEM područja. U Tehničkoj školi Karlovac i Zajednici tehničke kulture radi se robotika, elektrotehnika, strojarstvo i informatika, a u Gimnaziji Karlovac su programi fizike, kemije i biologije. Naravno morali smo odrediti bodovni prag i upisne kvote za škole, rekla je Vesna Hajsan-Dolinar.

Kruna svih tih mjera, koje je Karlovačka županija odradila je Regionalni centar kompetentnosti.

-Jedino je Tehnička škola Karlovac, a time i Karlovačka županija, dobila mogućnost prijaviti se za 45 milijuna kuna. Mi smo 15. srpnja ove godine taj projekt predali Ministarstvu regionalnog razvoja i 6. prosinca dobili smo obavijest da je iznos od 45 milijuna kuna u potpunosti prihvaćen za programe strojarstva, elektrotehnike, računarstva, turizma i ugostiteljstva. Moram istaknuti da su ostale županije mogle prijaviti do trideset milijuna kuna. Nakon potpisivanja ugovora i procesa javne nabave, na proljeće će krenuti radovi na rekonstrukciji Oružane. Od 45 milijuna kuna 38 milijuna predviđeno je po javnoj nabavi za rekonstrukciju Oružane, a preostali dio bio bi za nabavu opreme, alata, strojeva, uređaja, robota i najmodernije opreme, koja je usklađena s potrebama velikih gospodarstvenika. Imamo 88 potpisanih sporazuma s gospodarstvenicima Karlovačke županije u raznim područjima, istaknut ću HS Produkt, General Electric, TTK, a tu su i drugi, kazala je Vesna Hajsan-Dolinar.

Zamjenica župana Martina Furdek Hajdin istaknula je da je došlo do pripajanja Ureda državne uprave Karlovačkoj županiji, a to stupa na snagu 1. siječnja.

-Da, radi se o mirnom pripajanju, a kažem mirnom, jer nitko od djelatnika Ureda za državnu upravu neće ostati nezbrinut. Od 116 djelatnika Karlovačka županija preuzela je 53. Od preostalih djelatnika 70 posto ide u mirovinu, njih trideset, a 30 posto premješteno je u druge ustanove. Ne plašimo se novih obaveza, ovim pripajanjem Karlovačka županija dobit će dvjesto poslova. Sigurni smo da će ovo spajanje donijeti poboljšanje kvalitete usluge prema građanima, rekla je Martina Furdek Hajdin.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime