Kalendar Matice hrvatske Ogranka Ogulin za 2020. godinu – Iza zatvorenih vrata

116

Matica hrvatska – Ogranak Ogulin i ove je godine obdarila mnoge Ogulince izdavanjem svog kalendara za 2020. godinu, čime su nastavili plodnu aktivnost zadnjih dvadeset godina. Praktički, skoro svake godine članovi Matice izdavali su vrijedne kalendare koji su redovito više od samog kalendara. Nije riječ o samo informativnom uratku s imenarijem po danima svih mjeseci, već je matičin kalendar redovito umjetničkog djelo s edukativnim sadržajima.

Najnoviji kalendar za 2020. godinu pod nazivom „Iza zatvorenih vrata“ nudi njegovim korisnicima da preko fotografija pogledaju jedan naoko nevažan segment urbane vizure grada Ogulina kome mnogi rijetko daje pozornost, i koji prolazi dosta „ispod kompasa“. Riječ je o mnogim vratima gradskih i crkvenih pročelja koja čine neizostavni dio urbane i arhitektonske povijesti Ogulina.

Svoje mjesto u kalendaru su tako našla vrata s prijelaza 19. u 20. stoljeće na kapelici Krista Kralja u sklopu samostana sv. Franje Asiškog na Novoj cesti 7, kao i vrata na pravoslavnoj  crkvi sv. Georgija iz 1867. godine u ulici Bernardina Frankopana 16. Riječ je o mnogim vratima koja gledamo svakodnevno a nismo svjesni njihove umjetničke i arhitektonske vrijednosti raznih stilova, klasicizma, historicizma, secesije, kasnobaroka, neorenesanse kao i modernizma (Sokolski dom). Prateći mjesece, sada ćemo pažljivije i dublje promatrati vrata našega grada i još ga više poštivati.

Kalendar je tiskala OG grafika d.o.o., urednica je Marija Trdić Ćuk, a izdavač je Ogranak Matice hrvatske u Ogulinu i predsjednica Višnja Lipošćak. Autor fotografija je Zvonimir Pribanić a više autora tekstova ispod slika su Nika Ćićak, Iva Petrušić, Lovro Božičević, Matea Vrankić i Natali Zorkić. Urednički tim daje posebnu pohvalu pri izradi kalendara likovnom ekspertu Denisu Franušiću. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime