Prvotno zanimljivo sučeljavanje održano sinoć na RTL televiziji, nakon izvjesnoga je vremena postalo naporno za gledati. Nije ležao problem samo u predugoj emisiji, koja je s prvotnih 60 do 90 minuta, bila produžen na više od 130 minuta, nego i u nasilnom upadanju Zorana Milanovića u riječ protukandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović, nedozvoljavajući joj dovršavanje odgovora, ignoriranju tema i pitanja koja mu nisu odgovarala i nepridržavanju pravilima sučeljavanja.

Nakon 130 minuta predsjednički kandidat Zoran Milanović od svojega, kako u kampanji njegov slogan kaže „karaktera“, pokazao je još jednom samo svoj ego kojega teško kontrolira.

RTL je pripremio pet tematskih cjelina, a  kandidati su imali priliku da u roku od 60 sekundi daju odgovor na određeno pitanje, nakon čega su imali mogućnost replike i replike na repliku.

Kandidati su imali mogućnost međusobno si postaviti pitanja

Kao novitet u sučeljavanju predstavljeno je brzopotezno odgovaranje na pitanja i mogućnost da si kandidati međusobno postave pitanja.

“Zašto netko, tko je bio loš premijer, želi postati predsjednikom RH, na dužnost za koju ste rekli da je potpuno nepotrebna”, pitala je Kolinda Milanovića.

“Vi ovdje zapomažete zašto se ja kandidiram. Da spasim Hrvatsku od vas i vašeg kartela, HDZ-a”, odgovorio joj je Milanović.

Milanović nije imao nikakvo pitanje za Kolindu.

Milanović vidno nervozan, dobacivao, gestikulirao, ometao

Oba kandidata čvrsto su započela debatu. Kandidati su nekoliko puta ušli u otvorene verbalne okršaje, uglavnom se međusobno optužujući za grijehe počinjene dok su sudjelovali u izvršnoj vlasti.

Svađalački nastrojen Zoran Milanović s vremenom je učinio gledanje emisije sve napornijim jer nije bio sposoban obuzdati karakter i držati se jednostavnih pravila sučeljavanja. Vidno nervozan puno je gestikulirao, dobacivao, prekapao po papirima kao da nešto traži. Nije imao problem snebivati se na engleskom jeziku glasno izgovarajući „Jesus Christ“ za vrijeme odgovaranja Kolinde Grabar-Kitarović.

Često je upadao u riječ, a ne držeći se vremenskog ograničenja i mijenjajući temu, u nekoliko navrata je uspio zbuniti i produkciju RTL-a i voditelje, koji su zaboravljali mjeriti vrijeme za odgovor i bezuspješno ga molili da se pridržava pravila komuniciranja.

Blok pitanja bez replika “Kratko i jasno” protekao mirnije

Odgovarajući na pitanja o prvom krugu izbora, Škorinim glasovima, Milanu Bandiću, pjevanju, blokiranima došao je red na cjelinu s pitanjima pod nazivom „Kratko i jasno“. Nakon dogovora da se usprkos prekoračenom vremenu trajanja emisije taj blok pitanja održi, predsjednički kandidati su imali svaki po 30 sekundi za odgovor bez repliciranja, na pitanja o Bernardiću, Plenkoviću, Mamiću, Istambulskoj konvenciji….

Milanović je na pitanje o tome vidi li Bernardića kao premijera rekao da ima “velike šanse”.

Kitarović je na pitanje o HDZ-u i Plenkoviću na njegovom čelu rekla da se neće miješati o stranačku politiku.

Završne riječi

Na samom kraju, kandidati su iskoristili i po dvije minute svaki za svoje završne riječi.

Grabar-Kitarović: Izađite na izbore i zaokružite broj 2. Bila sam vaša predsjednica pet godina, borila sam se, kritizirala i hvalila, davala konkretne prijedloge. Okupljala sam stručnjake, provodila vrijeme s iseljeništvom. Hrvatska danas ima bolje makroekonomske pokazatelje nego 2015., ali još nisam zadovoljna jer znam da Hrvatska zna i može bolje. Za okupljanje sam i zajedništvo. Dajem vam svoj program koji će se temeljiti na tome, na zajedništvu, poduzetništvu, otvaranju novih radnih mjesta, većim plaćama i mirovinama, boljim standardom.

Milanović: Hvala vam na strpljenju u ovoj dugoj i žestokoj, nadam se ne osobnoj i uvredljivoj kampanji. Bit ću vaš predsjednik, zapuštenu dužnost ću dići na drugu razinu, borit ću se. Svoje znanje i iskustvo koristit ću za dobrobit svih, branit ću hrvatski ustav, zalagati se da vojska koje sam, ne dao bog, u ratu vrhovni zapovjednik biti zaokupljena obranom Hrvatske, a ne sudjelovati na tuđi račun u misijama kojima je istekao rok trajanja.

Borit ću se protiv lopovluka kojeg nekad nazivamo korupcijom. U Hrvatskoj se na razini vlasti otima. ratovi su gotovi, zadnji rat ima pobjednike, a to je Hrvatska. Slava, čast i vječno sjećanje poginulima, ali mi moramo dalje, boriti se za mjesto u Europi. Želim osjećaj jednakosti pred zakonom, to sad nema i to smatram borbom za hrvatsku dušu, na tim krilima vjerujem u pobjedu i neću vas razočarati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime