Svjetski dan smijeha slavi se od 1998. godine i to dva puta godišnje – 10. siječnja i 2. svibnja.

Smijte se puno jer ćete se osjećati bolje, rasteretiti stresa, smanjiti brige i depresiju i tako ojačati imunitet, tvrde brojni znanstvenici i liječnici koji poručuju kako se smijati treba svakoga dana.

Stoga vam donosimo zanimljivosti i dobrobiti smijanja.

Koliko se smijemo?

Djeca imaju tendenciju smijati se oko tri puta više nego odrasli.  U odrasloj dobi smijemo oko 17 puta dnevno, a najmlađi to čine oko 300 puta dnevno. Žene se češće smiju muškarcima, nego muškarci ženama. Dokazano je da su se ljudi nekad smijali u prosjeku 18 minuta dnevno, a danas je to svedeno na tek šest minuta.

Smijemo se i do 30 puta više kada smo u društvu drugih nego kada smo sami. Kada kažu da je smijeh zarazan, onda su stvarno u pravu. Zvuk smijeha u mozgu aktivira dio koji je zadužen za pripremu mišića lica na micanje, tako da nemate šanse umiriti tu reakciju.

Iako se možemo prisiliti na osmijeh i prevariti naš mozak da razmišlja o tome kako smo sretni, ne možemo se zapravo prisiliti na smijeh. Možemo emitirati nešto što zvuči kao smijeh, ali ne možemo prevariti vaš mozak da se smije i vjerojatno ne možemo prevariti one oko nas.

Dobrobiti smijeha

Smijeh radi mala čuda i za vezu – parovi koji se zajedno smiju ostaju zajedno, jer i u stresnim situacijama pokušavaju humorom riješiti probleme, a to je jedan od najboljih načina za učvršćivanje veze.

Čest smijeh zapravo pomaže vašem tijelu da se bori protiv štetnih bolesti. Promjenom nivoa kortizola u tijelu, smijeh spušta naš nivo stresa i bori se sa stvarima koje bi mogle biti štetne za nas.

Smijeh je prilično dobar trening. Kada se smiješ, jačaš mišića u licu, trbuhu i dijafragmi. To nije zamjena za teretanu, ali malo smijeha ne činiti ništa loše za vaše tijelo.  Kada se čovjek smije aktivira se čak 80 mišića, a od toga njih 17 na licu.

Osim toga, smijehom se “treniraju” hormoni jer se tada proizvodi više endorfina, kojega nazivaju i hormonom sreće. Stručnjaci također tvrde da je par minuta smijanja isto kao i 15 minuta vježbanja na sobnom biciklu. 

Neke studije su pokazale da smijeh od najmanje petnaest minuta dnevno može dodati oko dva dana na vaš ukupni životni vijek.

Zato „nabacite“ osmijeh i smijte se često!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime