Ogulin.eu 15. 1. Mađunarodno prizananje Hrvatske i kraj mirne reintegracije

Na današnji dan prije dvadeset i osam godina, nakon proglašenja samostalnosti i suverenosti, Republika Hrvatska je postigla i međunarodno priznanje svoje neovisnosti.

Republiku Hrvatsku 15. siječnja 1992. godine, kao neovisnu i suverenu državu priznaje svih dvanaest zemalja članica tadašnje Europske zajednice, a ubrzo slijede Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska, Norveška i Švicarska.

Tada je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u emotivnom je obraćanju naciji poručio:

– Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaestostoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana.

-Stvorili smo međunarodno priznatu Hrvatsku. Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države, rekao je Tuđman svojim suradnicima.

Priznanje su i prije navedenog datuma uputili Island, Sveta Stolica i San Marino, a tijekom jeseni 1991. Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija, koje i same u to vrijeme još nisu bile međunarodno priznate.

Priznanje Europske zajednice potaknulo je i niz drugih država te su do kraja siječnja 1992. godine Republiku Hrvatsku priznale ukupno 44 države.

U dvadeset i osam godina, Republika Hrvatska izborila se diplomatskim putem za međunarodno priznanje i primitak u Ujedinjene narode, zahvaljujući hrvatskim braniteljima izišla je kao pobjednica u Domovinskom ratu,  međunarodno se politički afirmirala kao članica Europske unije i  Sjevernoatlantskog saveza te je relevantan partner u brojnim globalnim i regionalnim organizacijama, inicijativama i procesima.

Na današnji dan obilježavamo i završetak mirne reintegracije.

Da bi Hrvatska postala jedinstvena nakon priznavanja, valjalo je pričekati 15. siječnja 1998. kad je završena mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja i okupirano područje Hrvatske bilo konačno oslobođeno. Bio je to važni i kompleksni politički pothvat Franje Tuđmana kojim su spašeni mnogi životi u pripajanju hrvatskog Podunavlja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime