Apple tražio sastanak s Plenkovićem u Davosu

73

Hrvatski premijer Andrej Plenković i Tim Cook, direktor najvećeg svjetskog tehnološkog diva Applea, razgovarat će o mogućnostima proširenja suradnje Hrvatske i Applea, osobito na znanstveno-istraživačkom području te području razvoja i jačanja ljudskih potencijala.

Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook zatražio je sastanak i razgovor s predsjednikom hrvatske Vlade Andrejem Plenkovićem na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, događaju u švicarskom mjestašcu koji je ove godine jubilarni 50. put okupio ekonomsku, političku i društvenu elitu.

Hrvatski premijer i čelnik te najveće svjetske tehnološke tvrtke i jednog od najvrednijih svjetskih brendova razgovarati o mogućnostima proširenja suradnje Hrvatske i Applea, osobito na znanstveno-istraživačkom području te području razvoja i jačanja ljudskih potencijala, doznajemo.

Na Forumu ove godine sudjeluje 3000 poduzetnika, političara – među kojima je 50-ak šefova vlada i država, poput američkog predsjednika Donalda Trumpa i njemačke kancelarka Angele Merkel, intelektualaca, aktivista i drugih uzvanika iz 117 država, a glavna tema je klima te izgradnja skladnog i održivog svijeta.

– Davos je prilika da u najkraćem vremenu osjetite sve globalne trendove, bilo da je riječ o umjetnoj inteligenciji, 4. industrijska revolucija, digitalizacija, inovacija, ali i sigurnosno-politička pitanja te prilika za jačanje položaja Hrvatske – kazao je Plenković uoči odlaska u Davos.

Premijer će danas sudjelovati na sastanku “Dijalog o zapadnom Balkanu”, koji će moderirati predsjednik Svjetskog gospodarskog foruma Børge Brende, a na kojem će sudjelovati i predsjednik Vlade Bugarske Bojko Borisov, slovenski premijer Marjan Šarec, predsjednik Kosova Hashim Thaçi, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te na radnom sastanku na temu “Generiranje rasta u srednjoj i istočnoj Europi s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem. 

Naime, Hrvatska je sa Svjetskim ekonomskim forumom dogovorila sastanak o gospodarskoj perspektivi zemalja jugoistočne Europe koji će se održati kao popratni događaj središnjeg summita hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije EU – jugoistočna Europa ovoga svibnja u Zagrebu.

Plenković će biti i gost na večeri osnivača i izvršnog direktora Svjetskog gospodarskog foruma Klausa Schwaba prigodom jubilarnog, 50. sastanka. Schwab, rođen 1938. u Ravensburgu, bio je malo poznati profesor poslovne politike na ženevskom sveučilištu kada je 1971., kazavši kako ga je djetinjstvo tijekom Drugog svjetskog rata nadahnulo da izgradi organizaciju koja će svijet učiniti boljim, osnovao Europski simpozij upravljanja, preteču SGF-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime