Ogulin.eu Siječanjski detox za savršenu formu

Mnogi nakon pršuta, francuske salate i kaloričnih blagdanskih stolova, siječanj doživljavaju kao životnu prekretnicu pa se okreću zdravim prehrambenim navikama i tjelovježbi.

Siječanj je mjesec novogodišnjih odluka, a među njima često je i ona o gubitku kilograma pa se ljudi nerijetko odlučuju za naglu detoksikaciju. Nutricionist Branko Vrčić ističe važnost zdrave prehrane tijekom cijele godine. 

– To je danas dosta preakceptirano, u društvu, u časopisima. Bila je Nova godina, blagdani, pa sad idemo na detoksikaciju. Vi se cijeli život možete hraniti lijepo i na određeni dobar način, rekao je Vrčić.

Izbaciti masnoće i preveliku količinu šećera, crveno meso zamijeniti bijelom ili plavom ribom. Povećati konzumaciju povrća i juha. I ne zaboraviti ugljikohidrate.

– Bilo bi bolje što kompleksnije, hajdina kaša, nešto integralno, riža… da nije previše rafinirano, govori Vrčić.

Osim redovitih obroka, iznimno je važna i tjelesna aktivnost. Pridonosi boljem psihičkom zdravlju, ublažava depresiju te snižava povišeni krvni tlak. Treningom razvijamo snagu i stvaramo mišićnu masu.

– Žene ciljaju na one mišićne skupine koje su njima bitne, znači na leđa, noge, stražnjicu, a muškarci više rade gornji dio leđa i imaju zastupljen trening nogu, žele imati jače ruke, prsa, ramena. Preporučujem vježbe koje su zglobnog karaktera i da se ne opredijelimo za vježbu za jednu mišićnu skupinu, nego da aktiviramo cijelo tijelo, naglašava Ivan Ermakora, profesor kineziologije.

Ako vam je mrsko vježbati u dvorani, uvijek možete šetati, trčati, voziti bicikl… Najvažnije je da budete fizički aktivni cijele godine. Vaše će vam tijelo biti zahvalno.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime