Sv. Ivan Bosco – „Sve do posljednjeg daha za mlade“

48

Sv. Ivan Bosco utemeljitelj je salezijanaca, poznat još kao Don Bosco, zaštitnik mladeži. Danas mu se slavi spomendan, 31. siječnja, na dan njegove smrti. Rodio se 16. kolovoza 1815. u talijanskom mjestu Becchi u općini Castelnuovo d’Asti (danas Colle Don Bosco), u blizini Torina.

Vrlo rano mu umire otac Franjo (1817.) koji ostavlja za sobom tri sina – Ivana, Josipa i Antuna s njihovom majkom Margaritom.

U devetoj godini, 1824., Bosco je sanjao znakovit san o svome poslanju, a 1826. je primio prvu pričest. 1827. napušta rodnu kuću da bi radio i školovao se. Na njegovom životnom putu pomaže mu majka, ali i kapelan don Calosso te Bartolomej Garelli s kojim osniva odgojno-pastoralni rad oratorij, koji se i danas provodi u salezijanskim župama diljem svijeta.

Don Bosco je napisao brojne knjige za mladež i običan puk, a zatim i katoličko štivo te školske udžbenike. Izgradio je stambene i školske prostore za svoje siromašne dječake, pretrpio brojne napade, čak i atentate.  U 73 godine života i 47 godina svećeništva osnovao je apostolsku obitelj s četiri ogranka: salezijance, Kćeri Marije Pomoćnice, salezijance suradnike, udruženje štovatelja Marije Pomoćnice; sagradio je četiri velike crkve, utemeljio mjesečni časopis Salezijanski vjesnik, napisao stotinjak knjiga i knjižica, osnovao sedamdeset i dvije salezijanske kuće, organizirao osam misijskih ekspedicija, iskazao se na diplomatskom polju posredovanjem između Svete Stolice i kraljevine Italije. Putovao je, propovijedao, ispovijedao i sve to do posljednjega daha za mlade.

Zdravlje mu slabi u 73. godini života te 31. siječnja 1888. umire u Torinu. Za njegova nasljednika izabran je don Rua. Don Bosco je 1929. proglašen blaženim, a na Uskrs 1934. svetim. Blagdan mu se slavi 31. siječnja. Papa Ivan Pavao II proglasio ga je 1988. ocem i učiteljem mladeži, a njegov preventivni sustav ponudio je Crkvi kao odgojnu metodu.

Salezijanci danas djeluju i u Hrvatskoj, u župama i odgojno-obrazovnim ustanovama – školama, oratorijima i omladinskim centrima. U Zagrebu su četiri odgojno-pastoralna središta: na Knežiji – Župa Marije Pomoćnice, oratorij, internat i provincijalat; u Podsusedu – Župa Sv. Ivana Bosca i zajednica za odgoj salezijanskih zvanja; u Jarunu – Župa Duha Svetoga, oratorij i svetište Sveta Mati Slobode; u Rudešu – Župa Sv. Ane (oratorij). U Rijeci su odgojno-pastoralne prisutnosti: Salezijanska klasična gimnazija, Župa Marije Pomoćnice i oratorij, Župa Sv. Josipa i Župa Sv. Antuna Padovanskog. U Splitu Župa Marije Pomoćnice, oratorij i omladinski centar »Ivan Pavao II.«. U Zadru Župa Gospe Loretske (oratorij), u Belom Manastiru Župa Sv. Martina i Centar za mlade. Salezijanci djeluju i u drugim manjim mjestima, kao što su: Ivanovo Selo (Župa Srca Isusova) i Plitvička Jezera (Župa Marija Majka Crkve i Pastoralni centar).

Za one koji žele znati više predlažemo neka štiva: 1. Ivan Bosco – Uspomene iz Oratorija; 2. Bruno Ferrero – Sretni roditelji (s don Boscovim odgojnim sustavom); 3. Teresio Bosco – Dominik Savio; 4. Eugenio Ceria – Don Bosco s Bogom;  5. Teresio Bosco – Ukrali ste mi srce; 6. Teresio Bosco – Don Bosco; 7. Luigi Chiavarino – Don Bosco se smije.

Molitva sv. Ivanu Boscu

Zahvaljujemo Ti, Gospodine,
jer si nam dao sv. Ivana Bosca kao oca mladih,
kao istinskoga Božjeg čovjeka i učitelja kršćanskog života za sve.
Dopusti i nama, molimo Te,
da ga znamo nasljedovati u njegovoj ljubavi prema Bogu i mladima.
Daj nam njegovu velikodušnost da živimo Evanđelje hrabro i ustrajno.

Sv. Ivane Bosco, ti si govorio:
„Dovoljno je da ste mladi da vas neizmjerno ljubim.“
Povjeravam se tebi: daj mi dobro srce,
učini me čvrstim u radu, mudrim u odlukama,
hrabrim u svjedočenju radosti kršćanskog života.

Ti, koji si se zaljubio u Euharistiju i Djevicu Mariju,
pomogni mi da se hranim vjerom Kruha života
i da se svaki dan prepustim vodstvu Presvete Marije,
djeliteljice svih milosti.

Sveti Ivane Bosco, moli za nas!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime