Nakon 4 dana bogatog programa završene su studijske posjete i 6. Konferencija o komunalnoj infrastrukturi, održane u srcu Europske unije – belgijskom Bruxellesu te Parizu i Leuvenu, na kojima su sudjelovale zamjenica župana Martina Furdek – Hajdin i pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš Marina Jarnjević. Ukupno je sudjelovalo gotovo 60 predstavnika gradova i općina, županija, državnih institucija i komunalnih tvrtki iz Hrvatske i regije.

Sve je započelo dvodnevnom posjetom “Gradu svjetla” – francuskom Parizu gdje su se sudionici upoznali s načinom funkcioniranja jednog od najvećih europskih gradova. Tamo su posjetili dvije pariške multinacionalne komunalne kompanije – Veoliju i Suez, gdje su se upoznali s inovativnim europskim rješenjima za upravljanje vodama i otpadom, koja su primjenljiva i u hrvatskim gradovima i općinama.

Održan je i sastanak u Veleposlanstvu RH u Francuskoj, gdje je delegaciju ugostio veleposlanik Filip Vučak. Glavna tema bila je povezivanje hrvatskih i francuskih gradova i općina. Jedna od glavnih poveznica je proizvodnja vina, a zaključak je da za takvu suradnju postoji interes obiju strana.

Nakon pariških sadržaja, u Bruxellesu su održane dvije konferencije – prva u hotelu Pullman te druga u Europskom parlamentu. Glavna tema bio je Zeleni plan Europske komisije, a predavanja su održali stručnjaci iz cijele EU. U Pullmanu su tako o Zelenom planu i utjecaju na budućnost europskog kontinenta, među ostalim, govorili Jack McQuibban iz organizacije Zero Waste Europe, Vasileios Chrysafidis is ProDessusa, Ines Sabalić, predstavnica Grada Zagreba pri EU i mnogi drugi.

Konferencija je nastavljena u Europskom parlamentu gdje su svoje viđenje dali i europarlamentarci Karlo Ressler, Franc Bogović te domaćin Tomislav Sokol. Raspravljalo se i o novom financijskom razdoblju EU za period od 2021. do 2027. godine, a zanimljivo predavanje održala je i Anne Grady iz DG EAC o kulturnoj baštini i rutama. Zastupnici su poslušali probleme predstavnika JLS i komunalnih poduzeća pa je tako dogovorena suradnja na njihovom rješavanju. 

Razgovaralo se i o hrvatskim projektima pa je tako zamjenica župana Martina Furdek – Hajdin predstavila projekte obnove kulturne baštine na području županije. Na panel raspravi sudjelovali su i Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice i Marijan Kavran, organizatora. Pročelnica Marina Jarnjević je također održala prezentaciju županijskih, kulturno i povijesno vrijednih projekata. 

Nadalje, održan je i sastanak u Europskoj komisiji sa šefom kabineta potpredsjednice za demografiju i demokraciju Dubravke Šuice, Colinom Sciclunom koji je predstavio buduće projekte svog odjela, ali i moguće probleme. 

Studijsko putovanje završilo je odlaskom u belgijski grad Leuven, u kojem su obiđena lokalna groblja kako bi se vidjela njihova rješenja u ovoj komunalnoj djelatnice te posjet gradskoj vijećnici i Katoličkom sveučilištu.

Može se zaključiti da je studijsko putovanje ispunilo je očekivanja sudionika, a kontakti, znanja i iskustva koje su stekli, zasigurno će biti od koristi za buduće projekte.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime