Petar Stipetic 1

Trg u Gajnicama, koji sada nosi naziv po talijanskom gradu Passignano sul Trasimeno, ove bi godine trebao biti preimenovan u Trg stožernog generala Petra Stipetića.

Najavljuje se i preuređenje samog prostora pa bi, uz nekoliko starih drvenih klupica za sjedenje i tri skulpture postavljene kao sjećanje na Univerzijadu 1987., u nekoliko godina trebao dobiti generalovu bistu i tzv. pametnu klupu i pametno drvo, LED rasvjetu.

– S obzirom na to da sam i ja branitelj, htio sam da odamo počast stožernom generalu Petru Stipetiću. Njegova bista stajala bi na sredini, a sve bismo pretvorili u mjesto za druženje – rekao je Dejan Kljajić, predsjednik Vijeća GČ Podsused – Vrapče, dodajući kako trenutačno čekaju dopuštenje Stipetićeve obitelji za korištenje njegova imena koje je, kako kaže, utisnuto u hrvatskoj vojnoj povijesti.

General Stipetić je 1995. godine nedaleko od Gline u ime Hrvatske potpisnik ugovora o predaji srpske vojske, a pukovnik Čedo Bulat potpisao je predaju u ime Srbije. Stipetić se tijekom rata nije volio izlagati javnosti jer je takve nastupe smatrao neprimjerenima, a u središte pozornosti je prvi put došao upravo potpisivanjem spomenutog ugovora kojim je Srbija predala 21. kordunski korpus s kompletnim naoružanjem što je označilo kraj ratnih sukoba.

Trg je inače naziv dobio po talijanskom gradu Passignano sul Trasimeno, do 2004. godine bio je bezimen, a od tada nosi to ime jer su njegovi stanovnici Podsusedu pomogli za vrijeme Domovinskog rata. Ove bi godine trebao biti preimenovan u Trg stožernog generala Petra Stipetića, a njegov trenutačni naziv ipak neće potpuno nestati te će parku u Meksičkoj ulici biti dodijeljeno ime Park grada Passignano sul Trasimeno.

Članak u potpunosti pročitajte na:  https://www.vecernji.hr/zagreb/zelimo-trg-generala-stipetica-jer-ovom-ne-znamo-izgovoriti-ni-ime-1376946 – www.vecernji.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime