Otvarajući jučerašnju, 205. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklome tjednu.

Izlaskom Ujedinjene Kraljevine iz EU apsolvirana ključna europska tema

Od tema izdvojio je izlazak Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, koja ju je napustila 31. siječnja.
 
“Na taj smo način apsolvirali jednu od ključnih europskih tema koja je bila dio našega programa predsjedanja. Sada predstoji dogovoriti pregovarački mandat za buduće odnose”, kazao je premijer Plenković.

Posjet Svetom Ocu i državnom tajniku Svete Stolice

Jučer se, tijekom službenog posjeta Vatikanu sastao sa Svetim Ocem Franjom i državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Parolinom. Papi Franji premijer Plenković tom je prigodom ponovio poziv za posjet Hrvatskoj, predstavio prioritete hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske, a razgovarali su i o nizu drugih, globalno važnih tema od borbe protiv siromaštva, nejednakosti i klimatskih promjena do međureligijskog dijaloga i društvene solidarnosti.

Presuda Suda EU pobjeda je hrvatskih pravnih argumenata

Od ostalih tema izdvojio je presudu Suda Europske unije u vezi tužbe Slovenije, u kojoj je taj Sud proglasio nenadležnim.
 
“Riječ je o pobjedi naših pravnih argumenata. Ističem još jednom da smo cijelu ovu temu sve godine ovoga mandata vodili vrlo smireno, politički odvažno, štiteći nacionalne interese, štiteći hrvatski suverenitet i hrvatsku teritorijalnu cjelovitost, ali smo to radili vrlo mirno, vrlo staloženo, u suradnji političkog vodstva, ekspertize koju imamo u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, naših stručnjaka za europsko pravo, stručnjaka za međunarodno pravo, kao i stranih pravnih eksperata koji su nam u tom procesu pomogli”, poručio je predsjednik Vlade.

Vlada snažno podržala organizaciju projekta Rijeka EPK

Čestitao je Rijeci na otvaranju Europske predsjednice kulture poručivši da nema mjesta nekim špekulacijama koje su se pojavile o eventualnoj rezervi Vlade prema tom važnom događaju.

Naglasio da je Vlada proteklih nekoliko godina, ne samo financijski, snažno poduprla organizaciju toga projekta te da su na otvorenju bili ministrica Nina Obuljen Koržinek i ministri Gari Cappelli i Oleg Butković te njegov savjetnik akademik Kusić.
 
“Veselimo se da će sljedećih mjeseci Rijeka biti središte brojnih kulturnih aktivnosti”, poručio je najavivši da će neke od njih i osobno posjetiti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime