Ogulin.eu Sv. Apolonija – zaštitnica stomatologa

Danas slavimo Sv. Apoloniju iz Aleksandrije, mučenicu i djevicu rođenu početkom 3. stoljeća, zaštitnicu stomatologa.

Dionizije spominje da je Apolonija živjela uzornim kršćanskim životom, pomagala sirotinju i bila istaknuta vjernica u crkvi. U vrijeme posljednjih godina vladavine rimskog cara Filipa Arapina koji je vladao od 244. do 249. godine, bio je težak progon kršćana.

Tada su u egipatskom gradu Aleksandriji uhvatili đakonicu Apoloniju koja je već bila u poodmakloj dobi, glasovitu po svojem apostolskom radu i svetom životu. Tukli su je, šamarali i čupali joj zube kliještima, ali se ona unatoč tome nije odrekla svoje vjere. Potom su naložili vatru i zaprijetili joj da će je baciti u oganj ako se ne odrekne svoga Boga i vjere u Isusa Krista. Ona ih je zamolila da je načas oslobode, a kad su to učinili, sama je skočila u vatru i izgorjela.

Dogodilo se to godine 249., a sv. Dionizije biskup Aleksandrijski, u svojem pismu Fabiju biskupu Antiohije s divljenjem i bez osude opisuje Apolonijin čin.

Njezin čin skakanja u vatru može se nekome učiniti i kao samoubojstvo, no sv. Augustin u svom djelu „O Božjoj državi“ kaže da je slobodno sam poći u smrt da bi se izbjegao grijeh i govori da je taj čin posljedica naročite pobude od strane Duha Svetoga.

Zbog takvoga života i mučeništva, umjetnici ju obično prikazuju kao mladu djevojku i često je slikaju sa kliještima i zubom u ruci, a nerijetko u drugoj ruci drži palminu grančicu kao znak mučeništva.

Sveta Apolonija zaziva se kod zubobolje i stomatoloških problema, a zaštitnica je stomatologa, dentalne medicine te mnogih gradova i župa diljem svijeta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime