U petak 14. veljače svečano je u Josipdolu, župi sv. Josipa u Ogulinskom dekanatu  proslavljen suzaštitnik župe sv. Valentin. U nazočnosti brojnih vjernika i hodočasnika iz župa Ogulinskog dekanata misu je predslavio župnik i dekan Otočki mons. mr. Tomislav Šporčić u suslavlju domaćeg župnika i dekana ogulinskog dr. Željka Blagusa i svećenika ogulinskog dekanata.      

-Sv. Valentin je svoj život dao za svjedočenje vjere u Isusa Krista, te nam je i danas inspiracija da u radosti i žalosti  iznosimo svjedočanstva u Isusa Krista. Iako mnogo toga planiramo, malo toga ostvarimo, istaknuo je na početku mons. Šporčić  te istaknuo u duhu latinske uzrečice „nomen est omen“ da Valentin znači biti zdrav i krepak, a svi danas najviše želimo biti zdravi.

Tako je i Valentin zaštitnik od svih zaraznih bolesti, a časti se već 17 stoljeća. Pri tome se iznosi manje činjenica, a više legendi. Valentin je bio biskup grada Ternija u Umbriji u današnjoj Italiji a 270. godine je u Rimu postao prijatelj cara Klaudija koji je bio poznat po progonu kršćana. Iako protivnik kršćana, Klaudije je bio impresioniran mudrim govorom i čestitošću života Valentina. No, kada je Valentin vratio vid jednoj djevojci, a njezina se obitelj obratila na kršćanstvo, Klaudije je ipak morao tražiti Valentina da se odrekne svoje vjere. Kada je on to odbio, završio je mučeničkom smrću te je bio pogubljen.

Danas je vjernički život u obiteljima sve slabiji, a da bi bili inspirirani životom svetaca, trebamo ih i upoznati. Valentin je znak postojanosti, čvrstine i muškosti, koje nam danas treba kada vjera sve više slabi. Moramo biti postojani da mlade izvedemo na pravi put, njih koji sv. Valentina časte i kao zaštitnika zaljubljenih.

Misu je liturgijskom glazbom animirao župni zbor pod vodstvom Ivanke Gašparović i uz orguljsku pratnju Marice Rendulić. Nakon mise vjernici su se održali u agapeu pred crkvom kojeg su upriličile domaćice Josipdola.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime