Ogulin.eu Speleolozi nakon 85 godina prošli kroz Poljakov prolaz ispod Ogulina

Speleolozima je nakon 85 godina uspjelo dokumentirati spoj dva velika speleološka objekta ispod Ogulina, koji su zajedno desetljećima bili najduži speleološki sustav u Hrvatskoj.

Poznati hrvatski geolog i speleolog Josip Poljak (1892-1962) objavio je davne 1935. prvi topografski nacrt sustava Đulin ponor Medvedica iz kojeg je vidljivo da je uspio proći spoj koji današnji speleolozi poznaju pod nazivom Poljakov prolaz, ali nikada od tada nikome nije uspjelo doći do njega i dokumentirati ga, priopćili su iz Speleološkog odsjeka Velebit.

Važeći nacrt iz 1984.-1985. koji predstavlja 16,4 km dugačak špiljski sustav, zapravo je posudio Poljakova istraživanja toga dijela sustava.

Taj je prolaz ključan za otjecanje većih voda, čije zadržavanje poplavi dio Ogulina.

U sklopu suradnje Grada Ogulina i Hrvatskih voda na smanjenju poplava, odvija se čišćenje naplavina ulaznog dijela Đulinog ponora, čime je smanjen dotok naplavina u kanal koji vodi do Poljakova prolaza.

To je pomoglo članovima Speleološkog odsjeka Velebit da tijekom upravo završenog istraživanja uspješno prođu kroz Poljakov prolaz i Poljakovu dvoranu te uđu u daljnje prostrane kanale špilje Medvedice.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime