Svjetski dan kastracije pasa i mačaka

50
Šapa-u-srcu

Problemi udruge Šapa u srcu, napušteni štenci i mačići na ulicama, prepuna prihvatilišta… to je svakodnevica udruga koje životinje zbrinjavaju i jedine vode brigu o ovome problemu.

Kako bi se ukazalo na ovaj veliki problem, posljednjeg utorka u veljači, u više od 70 zemalja svijeta obilježava se Svjetski dan kastracije pasa i mačaka. Stoga je na Svjetski dan kastracije pasa i mačaka dobro podsjetiti da i lokalna zajednica može utjecati i biti dio rješenja ovoga problema.

Zakonom o zaštiti životinja dala se mogućnost gradovima i općinama da na svojem području propišu na koje načine će ovaj problem rješavati. Više od 100 lokalnih zajednica financira ili subvencionira kastraciju pasa i mačaka u Hrvatskoj od grada Zagreba do općine Josipdol, ali ne i grad Ogulin.

Jedinice lokalne samouprave dužne su provesti kontrolu čipiranja pasa kako bi se kontroliralo i kažnjavalo lutanje i napuštanje, a time i uputilo na bolju brigu o životinjama i kastraciju. U Ogulinu se ta mjera skoro da ne provodi, a komunalci ne rade svoj posao.

Mnoge lokalne samouprave odlučile su se i na mjeru obavezne trajne sterilizacije skrbničkih pasa i mačaka kao način kontrole razmnožavanja, uz izuzetke koji se evidentiraju, a to je dosad učinilo više od 200 gradova i općina.

Na današnji Svjetski dan kastracije pasa i mačaka pozivaju se lokalne zajednice da donesu odluke kojima će se kontrolirati razmnožavanje i spriječiti napuštanje životinja, a skrbnike životinja da se informiraju o prednostima kastracije te da pomognu psima i mačkama pod svojom skrbi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime